Svedoci tvrde da je ubistva izvršio Joja Plavanjac 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Oba svedoka, i Hasim Kualuzović i Mirsad Macanović tvrde da je ubistva civila izvršio Joja Plavanjac, a ne njegov otac Lazo Plavanjac.

Podsetimo, na jednom od prethodnih ročišta, Joja Plavanjac je rekao da je sva ubistva za koja se tereti u stvari izvršio njegov pokojni otac Lazo Plavanjac. Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 26. decembra 2017. optužnicu protiv Joje Plavanjca i Zdravka Narančića, u kojoj se ističe da je Narančić, kao stražar u vojnom zatvoru u Osnovnoj školi „Petar Kočić“, opština Bosanska Krupa, u prvoj polovini avgusta 1992. dozvolio ulazak u zatvor Joji Plavanjcu, pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), i na taj način mu pomogao da ubije 11 civila bošnjačke nacionalnosti.

Svedok Kualuzović, koji je u vreme ubistava bio zatočen u OŠ „Petar Kočić“, ostao je pri svom iskazu koji je dao još 2010. godine, s tim što je dodao da je kroz prozor prostorije u kojoj je bio zatvoren video da je Joja Plavanjac došao u školu autom sa još dva nepoznata lica. Svedok je rekao da je Narančić tada bio stražar, da je stajao iza Joje Plavanjca kada je ovaj otvorio vrata gde su bili pritvoreni bošnjački civili i izveo Tofika Sejdića. Nakon toga, dodao je svedok, Plavanjac je Sejdića odveo u fiskulturnu salu, da bi se ubrzo čuo pucanj. Kualuzović je naglasio da taj dan kada su se desila ubistva nije video Lazu Plavanjca, navodeći da je ubistva izvršio Joja Plavanjac.

Svedok Macanović nije bio zatočen u OŠ „Petar Kočić“, već u drugoj školi, ali je, kako je rekao, neposredno nakon ubistava od Srba čuo da ih je izvršio Joja Plavanjac. Oba svedoka su se putnih troškova odrekli.

Kako se navodi u optužnici, Narančić je otključao ulazna vrata škole, pri čemu je Plavanjac prvo tražio pritvorenog Predraga Praštala, koji je prethodnih dana ubio njegovu majku Savku, pa kako je Praštalo već bio odveden u pritvor u Banjaluku, Narančić je otključao vrata prostorije u kojoj su držani zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti. Plavanjac je odmah po otvaranju prostorije ubio 10 osoba. Narančić i Plavanjac su, zatim, otišli do druge prostorije u kojoj su takođe držani civili bošnjačke nacionalnosti, pa je Narančić glasno zatražio da izađe Tofik Sejdić, a kada je on izašao, Plavanjac ga je odveo u fiskulturnu salu, pitajući ga zašto je zaustavljao njegovog strica Miću Plavanjca, a zatim ga je ubio.

Sutra suđenje za zločin u Kravicama

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, sutra, 9. aprila, trebalo bi da bude nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice. Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva u julu 1995. godine optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS) Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, učestvovali u ubistvu 1.313 bošnjačkih civila.

Takođe, sutra bi trebalo da se nastavi suđenje protiv Milorada Jovanovića, koji se tereti da je kao rezervni milicajac MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Vuković Slavkom, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije mučio bošnjačke civile, a jednog i ubio. U sredu, 10. aprila, zakazan je glavni preteres u predmetu protiv Dalibora Maksimovića, koji se tereti za više ubistva i silovanja bošnjačkih civila 1992. godine.