Čivijada se ne da! 1Arhivska fotografija Foto: D. E.

Šabačka Čivijada pod sloganom „Belosvetski vašar humora i satire“ je manifestacija koja se održava u Šapcu od 1968. godine, svakog septembra pre čuvenog šabačkog malogospojinskog vašara.

Manifestacija je dobila ime po nadimku „čivijaši“, koji su Šapčani, po predanju, dobili pošto su izvukli čivije (držače točka) sa fijakera kralja Milana Obrenovića ili kneza Mihaila Obrenovića (do danas nije odgonetnuto).

Čivijada počinje podizanjem zastave Čivijaške republike i nastavlja se nizom dešavanja sa osnovnom temom humora i satire: izložba karikatura, promocija lista „Čivija“ koji izlazi samo za Čivijadu, „Fićijada“ i izbor za predsednika Vlade Čivijaške republike. Svake godine raspisuje se i nagradni konkurs za najbolje aforizme, satirične priče i karikature.

Prvi predsednik Čivijaške Republike Mihailo Mile Stanković proglasio je Šabac za grad otvorenog humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a predsednici su bili i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović, Branislav Lečić, „Državni posao“, „Njuznetovci“ i mnogi drugi.

– Zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom, a u cilju očuvanja zdravlja, preporuka je da nam radove dostavite elektronskim putem na mejl Turističke organizacije grada Šapca (tossabacŽgmail.com) – rekoše nam organizatori ove manifestacije.

/Žiri u sastavu: Zoran Nikolić Zozon iz Radio Beograda, Marko Somborac iz Blica i Rade Đergović iz Šapca, garantuje objektivnost i transparentnost, dok direktor Turističke organizacije Srđan Mitrašinović garantuje uručivanje nagrada po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, Vlade Srbije i struke.

Nagradni konkurs Čivijade

Nagradni konkurs Čivijade otvoren je do 7. septembra. Za satiričnu priču (do 28 redova) fond za prvu nagradu iznosi 15.000, za drugu 10.000, a za treću 5.000 dinara; za karikaturu (C/B – tuš tehnika), kao i za kategoriju aforizam iznosi za prvu, drugu i treću nagradu su isti kao za satiričnu priču. Uz rad treba poslati; ime i prezime, adresu, broj telefona (bez šifre). Broj poslatih radova nije ograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari