Goran Radovanović za Danas o Metu Jovanovskom: Unikatni talenat, donosio je nešto neočekivano, što reditelj ponekad nije mogao ni da zamisli 1Foto promo Fest

Najznačajniji i najpopularniji makedonski glumac Meto Jovanovski, čija višedecenijska karijera čini i najbolji deo jugoslovenskog pozorišta i kinematografije, preminuo je 16. novembra u Skoplju, a vest o njegovom odlasku prenose i brojni regionalni mediji.

Jovanovski je i u decenijama posle raspada velike Jugoslavije nastavio da igra na ovdašnjim scenama, da snima filmove i serije, i da u onom najangažovanijem smislu nastavlja kulturni koncept nekadašnje zajedničke domovine.

Meta Jovanovskog pamtimo i iz filma „Enklava“ Gorana Radovanovića, koji je 2015. bio naš kandidat za nagradu Oskar, u kojem je uz Nebojšu Glogovca, Anicu Dobru i Miodraga Krivokapića napravio „timsku bravuru“, kako su ocenili kritičari.

– Meto Jovanovski sigurno je najveći makedonski filmski glumac. On se prirodno kretao i postojao i u srpskoj kinematografiji, pre svega zbog svog vanserijskog i unikatnog talenta – ističe za Danas Goran Radovanović.

– Ali i zbog svog blagorodnog karaktera. Bio je izrazito kulturan i trpeljiv. U radu je donosio nešto neočekivano, ono što reditelj ponekad nije mogao ni da zamisli. Žao mi je što je otišao a da nije ostvario svoj san: da režira film po svom scenariju – kaže Radovanović.

Na sceni, makedonskog barda smo poslednji put gledalu pre nepunih godinu dana, kada je u Beogradskom dramskom pozorištu ispraćen ovacijama za uloguu predstavi “My name is Goran Stefanovski”, u režiji Branislava Mićunovića, produkcija Dramskog teatra iz Skoplja.

Tada je izjavio za Danas:

„Jako me je dirnulo pre svega toliko prisustvo publike, puna sala, nismo to očekivali, s obzirom da se naša predstava vremenski „poklopila“ sa utakmicom Srbije i Švajcarske. I taj veliki aplauz koji smo dobili na kraju znači da su ljudi osetili o čemu govorimo, da se stvorila emocija koju smo zajedno podelili, i zaista je sve bilo vrlo lepo.

– To me ispunjava radošću, jer je Branislav Mićunović napravio predstavu koja je omaž Goranu Stefanovskom, i u ime tog duga, još od prvih proba svi smo radili najbolje što umemo“.

Naša publika poslednjih godina gledasla je Jovanovskogi u hit serijalima „Selo gori a baba se češlja“, „Nemanjići -rađanje kraljevine“.

Impresivna biografija

Meto Jovanovski rođen je 17. januara 1946. godine u selu Pančarevo, Pehčevsko. Pre upisa na Pozorišnu akademiju u Sofiji, gde je diplomirao 1971, aktivno je igrao na pozornici Narodnog pozorišta iz Štipa, a nakon što je diplomirao zaposlio se u Dramskom teatru u Skoplju.

Iste godine debitovao je na filmskom platnu ulogom u filmu „Makedonski deo pakla“ (scenaristi Slavko Janevski, Pande Taškovski i Vatroslav Mimica, režija Vatroslav Mimica, produkcija Vardar Film – Skopje). Od tada, za vrlo kratko vreme, Meto Jovanovski se istaknuo kao jedan od vodećih dramskih umetnika u Makedoniji.

Najvažnije uloge ostvario je u filmovima „Srećna Nova 49“, „Tetovirane duše“, „Pre kiše“, „Golemata voda“, „To Balčak“…

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Zlatna arena u Puli, Zlatni remen u Beogradu, četiri nagrade „Milton Manaki“, nagrada „Petre Prličko“, „Vojdan Černodrinski“ za životno delo, nagrada za životno delo Filmskog festivala u Izmiru…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari