Četiri nova murala naših vodećih umetnika otkrivena na beogradskim Silosima 1Foto: Promo

Povezujući se kroz društveno angažovane teme, street art umetnici Aleksandra Petković (TKV), Jana Danilović, Uroš Štrboja (Rosh) i Vuk Đurić (Endo) su udružili snage u kreiranju autentičnih umetničkih izraza – oslikavanje murala na beogradskim Silosima.

Razvijajući inovativni vizuelni prikaz sveta u kojem se aktivno bave raznovrsnim temama od društvenog značaja, mladi muralisti su napravili korak dalje ne samo u umetničkom domenu, već i na polju aktivizma.Četiri nova murala naših vodećih umetnika otkrivena na beogradskim Silosima 2

Murali predstavljaju svet kakav želimo – svet u kojem se aktivno bavimo zaštitom životne sredine, gde je obrazovanje dostupno svima, gde imamo adekvatnu podršku javnog zdravlja, a kultura je sastavni deo svih nas.

Ovaj projekat nastao je saradnjom međunarodne kompanije A1 Srbija i neprofitne organizacije Gaia pokret, kao i udruživanjem četiri umetnika različitih stilova.

„Svesni odgovornosti koju svi imamo u izgradnji kvalitetnijeg društva, želimo ovim projektom zajednički da promovišemo vrednosti za koje se zalažemo kroz društveno odgovorno delovanje. Zbog toga smo simbolično odabrali četiri umetnika koji su oslikali četiri baterije silosa i dali svoje viđenje ključnih tema naše platforme Svet kakav želiš“, istakao je Blaž Ferenc, direktor korporativnih komunikacija kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija.

Gaia pokret je Silose razvio kao jedinstven kulturni centar koji je za samo godinu dana uspeo da transformiše staru industrijsku zonu u centralno mesto jedne šire društvene scene koja okuplja umetnike, ekologe, sportiste, naučnike, muzičare i vrlo aktuelne muraliste.

Posle prva četiri murala kolosalnih formata od oko 20 metara u proseku, Gaia pokret i kompanija A1 su predstavili još četiri nova.

„Svet kakav želimo je onaj u kojem svi u zajednici daju svojih 100 odsto za opšte dobro, jer smo te principe naučili u našem Medonosnom vrtu gde pčelinja društva pokazuju da je to zapravo najviši princip u samoj prirodi. Raduje nas što delimo vrednosti sa kompanijom A1 koja nas podržava od samih početaka i iskreno razume sve naše sile Silosa kao što su kreativnost, obrazovanje, javno zdravlje i zaštita životne sredine“, dodala je Anastasija Ćetković, osnivačica Gaia pokreta.

U beogradskim Silosima će 30. i 31. jula od 18 do 20h biti organizovana i kreativna radionica „Svet kakav želiš“ za najmlađe posetioce, gde će deca kroz crteže i kolaže kreirati svoje zamišljene svetove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari