Marina Abramović: Ja sam muškarac godine 1Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Nemačko izdanje časopisa za muškarce GQ dodelilo je Marini Abramović nagradu Umetnička ikona (Art Icon) – na svojoj 25. gala svečanosti Muškarci godine (Men of the Year).

Primivši nagradu, legendarna umetnica performansa je potom sve na skupu u Berlinu zamolila za tišinu i zatražila od publike, koja je sedela za dugačkim stolovima na svečanoj večeri svako dodirne rame osobe kraj sebe i nemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima.

Publika je Marinu  Abramović poslušala, prenosi N1.

U četvrtak kasno uveče, na svoj 77. rođendan, Marina Abramović je održala i govor i ukazala na nesreću i ratove u svetu.

Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, GQ ih već odavno dodeljuje i ženama.

Marina Abramović je priznanje primila radosno: „Ja sam muškarac godine.“

GQ je još nagradio nemačkog glumca Luisa Hofmana, aktivistu pokreta protiv rasizma u SAD i fudbalskog kvoterbeka Kolina Kepernika, francuskog modnog dizajnera Ludovika de Sen Sernena i američku pjevačicu Eriku Badu, pišu vijesti. me

Sličan performans u kojoj je tišina, kombinovana sa vrištanjem Marina Abramović je održala u sklopu svoje retrospektivne izložbe “Čistač” koja je održana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2019. godine.

Ovom događaju prisutvovalo je tada oko 5.000 ljudi, a sama Marina Abramović opisala je ovo dešavanje kao neku vrstu Vudstoka u sferi performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari