Mokranjčevi dani od 11. do 17. septembra, 55. put u Negotinu 1

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 11. do 17. septembra biće održan 55. festival „Mokranjčevi dani“, koji će i u svom jubilarnom izdanju biti na muzičkom i istorijskom tragu muzičkih interesovanja slavnog prethodnika – utemeljen na tradiciji, sa novim, savremenim pogledom na muzičku budućnost.

U tom smislu koncipiran je i ovogodišnji program, koji je uz Programsku komisiju, oblikovala selektorka dr Sonja Marinković, muzikolog.

Fokus na horskom muziciranju, ali i predstavljanje značajnih instrumentalnih solista obeležiće festivalske dane.

Među njima svakako treba izdvojiti koncert čuvenog violiniste Stefana Milenkovića, nastup violončeliste Nemanje Stankovića, izvođenje muzike za trubu srpskih stvaralaca, koje će upriličiti trubač Mladen Đorđević.

Posebno interesovanje vlada za nastup igračke trupe „Una Saga Serbica“, kao i za koncert Simfonijskog orkestra RTS, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić.

Među koncertima kamerne muzike pažnju privlači nastup gudačkog kvarteta „4 gudača“.

Osim muzičkih sadržaja u okviru ovogodišnjeg festivala biće održan i seminar za dirigente, pod nazivom „Dirigentsko hodočašće“, kao i dve naučne tribine koje će se baviti tradicionalnom muzikom kao inspiracijom za savremeno stvralaštvo.

Poštovaoci džez muzike biće u prilici da slušaju „Miloš Čolović trio“, dok će program „Niti tradicije“, koji se tradicionano održava u Mokranju, mestu odakle potiče Mokranjčeva porodica, predstaviti folklornu tradiciju – igre, pesme, svirku, nošnje, ali i hranu Isttočne Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mokranjčevi dani od 11. do 17. septembra, 55. put u Negotinu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.