Narodni muzej Zrenjanin na međunarodnoj konferenciji "Balkanski muzeji bez barirera" 1

Svoja iskustva u približavanju muzejskih postavki građanima sa invaliditetom zrenjaninski muzej predstavio je na međunarodnoj konferenciji “Balkanski muzeji bez barijera “ koji je održan u Memorijalnom centru holokausta Jevreja Makedonije u Skoplju.

Ovoj konferenciji prisustvovalo je 40 muzejskih profesionalaca i osoba sa invaliditetom iz više od 20 gradova na Balkanu, koji su razmenili iskustva i znanja kako bi učinili muzeje inkluzivnim i pristupačnim za sve posetioce.

-Predstavili smo naš projekat audio-video vodiča kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin na tablet uređajima, prilagođenog slepim, slabovidim, gluvim i nagluvim posetiocima. Nakon glasanja, ovaj projekat je izglasan kao drugi najbolji projekat predstavljen na konferenciji – objašnjava Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti NM Zrenjanin.

Višegodišnji vizuelni i performansni umetnik i umetnički direktor Rašel Gadsden održala je uvodni govor prvog dana konferencije o svom radnom iskustvu u ovoj oblasti, dok je drugog dana konferencije govorila Ana Ianina iz Bugarske koja od 2001. godine radi sa različitim institucijama u oblasti socijalne inkluzije i invaliditeta. Skup je organizovala Balkanska mreža muzeja i Fondacija „Kulturno nasleđe bez granica“ iz Bosne i Hercegovine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari