Negotin: „Obrenovići u zbirkama Muzeja Кrajine“ u Muzejima za 10 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Muzej Krajine Negotin godinama unazad raznovrsnim programima učestvuje u manifestaciji  Muzeji za 10, a ovogodišnji program ima nešto skromnije i sadržaje prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Počinje danas dokumentarnom izložbom „Obrenovići u zbirkama Muzeja Кrajine“ kojom je obuhvaćena bogata kolekcija dinastije Obrenović, koju već više od 80 godina baštini Muzej Кrajine.

U negotinskom Muzeju Krajine navode da je u istorijskoj zbirci Muzeja Кrajine dinastija Obrenović zastupljena sa 51 artefaktom, veoma raznovrsnim, koji pripadaju zbirci ordenja, medalja i odlikovanja, zbirci povelja i diploma i zbirci fotografija i razglednica.

Sastavni deo izložbe su i dva portreta iz muzejske umetničke zbirke – portret Miloša Obrenovića, rad Pavla Čortanovića i portret Mihaila Obrenovića, rad Milisava Markovića.

Izložba će biti dostupna pojedinačnim posetama.

Negotinski Muzej Krajine prošle godine izdao je osam publikacija, a tokom manifestacije Muzeji za 10 dve knjige namenjene deci biće prezentovane na Youtube kanalu Muzeja.

Publikacija „Priča o Hajduk Veljku“ imaće on lajn promociju 15. maja. U ovoj publikaciji o junaku Prvog srpskog ustanka na zanimljiv način je ispričana priča o životu legendarnog junaka, kao i njegova veoma značajna uloga u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka.

Nakon pročitane publikacije mališani se mogu zabaviti rešavanjem zadataka koje je autorka Vesna Janjić pripremila za njih. I publikacija „Volim Mokranjca“ namenjena je mlađoj populaciji.

Ideja autorke Vesne Nikolić bila je, da kroz priču devojčice o kompozitoru Stevanu Mokranjcu i šetnju kroz njegovu rodnu kuću u Negotinu, uvede mališane u svet kulture i umetnosti. Sjajni crteži Isidore Živković Dudok najmlađoj populaciji pružaju savršen doživljaj i uvode ih u svet muzike.

Online promocija publikacije „Volim Mokranjca“ planirana je za 18.maj, takođe na Youtube kanal Muzeja Кrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari