novica antićFoto Goran Srdanov/Nova.rs

Novica Antić, jedan od naših najboljih i najnagrađivanijih književnih prevodilaca, upravnik Ateljea 212, uhapšen je danas zbog sumnje da je Slobodanu Homenu, bivšem državnom sekretaru u Ministarstvu pravde, pomogao da izvrši krađu 43 hiljade komada dragoceng ordenja iz zgrade Saveznog izvršnog veća (SIV) na Novom Beogradu.

Ne treba, naravno, isticati koliko je ova vest šokirala našu kulturnu javnost, posebno pozorišne ljude, koji su s Antićem sarađivali u dugom nizu decenija, a kako Danas nezvanično saznaje, njega tužilaštvo tereti pod sumnjom da je u vreme kada je bio direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) pod čijom ingerencijom je i Palata Srbije u kojoj se čuva ordenje, dopustio Homenu da pristupi ovim odlikovanjima.

Slobodan Homen i njegov advokat negiraju celu optužnicu kao još jedno „prosipanje magle“ kojom ova vlast skreće pažnju sa sopstvenog kriminala, ali, Antić će tokom istražnog postupka provesti u pritvoru narednih 30 dana, kao i još osam osoba (broj iz dana u dan raste), osumnjičenih da su neposredno ili posredno, akteri ove afere.

A ona je jedini upitni događaj u inače besprekornoj i pozamašnoj profesionalnoj i ličnoj biografiji Novice Antića, koji je svojim prevodima na naše pozorišne scene doneo dela vodećih ruskih dramatičara i pisaca (posebno disidenata), poput Leonida Andrejeva, J. Griškoveca, Nikolaja Koljade, Ivana Viripajeva, Irine Vaskovske… Reditelji i glumci koji su s Antićem sarađivali i pre nego što je došao na mesto upravnika Ateljea 212, kao i drugi ljudi iz ovdašnje kulture, o njemu su uglavnom uvek isticali reči hvale, kao o intelektualcu širokog obrazovanja, vrhunskom prevodiocu, blagom i strpljivom čoveku koji je u ovim našim turbulentnim vremenima bio na pravoj strani.

Novica Antić je rođen u Beogradu 1961, diplomirao je na Pravnom fakultetu 1984, a paralelno je studirao ruski jezik i književnost. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije, ima sedam objavljenih knjiga prevoda, a neke od najvažnijih objavio je Zepter Book World. Dobitnik je najznačajnijih nacionalnih nagrada za prevodilaštvo, među kojima su „Miloš Đurić“, „Jovan Maksimović“, Nagrade grada Beograda za književnost i prevodno stvaralaštvo…

Od 1991. do 2000. obavljao je poslove sekretara, umetničkog sekretara i izvršnog direktora festivala BITEF, od 2001. obavljao je funkcije sekretara Ministarstva kulture (u dva mandata), pomoćnika gradskog sekretara za kulturu Beograda, direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja.

Od 2001. do 2009. bio je stalni član Vladine Komisije za saradnju sa UNESKO-m, vodio je Radnu grupu za izradu prvog Nacrta zakona o kulturi, bio je član UO JP Sava Centar, predsednik Nadzornog odbora Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, član UO Madlenijanuma i Zadužbine Ilije Kolarca.

U njegovoj biografiji stoji i da je bio član UO Bitef Teatra, član žirija Sterijinog pozorja, predsednik UO Kulturnog centra Beograda, a zajedno sa Jovanom Ćirilovim je osnivač Centra za novo pozorište i igru.

Novica Antić je i predsednik Odbora za podizanje spomenika Miri Trailović, Jovanu Ćirilovu i Zoranu Đinđiću, a od 2019. je predsednik Upravnog odbora Fondacije dr Zoran Đinđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari