Robert NemečekFoto : A.K./ATAImages

 

Robert Nemeček preminuo je u Beogradu u 75. godini, a ovaj čovek zaslužan je za dolazak mnogih popularnih serija i filmova na domaću televiziju.

Robert Nemeček doneo je u Srbiju Simpsonove, Nikitu, Sopranove, Dosije Iks, a sve to dok je bio urednik na TV Politika, Pinku, B92 i RTS-u.

Rođen je u Beogradu 1949. godine u porodici koja se može nazvati najstarijom muzičkom dinastijom Beograda.

Njegov pradeda Josif Nemeček došao je u Beograd iz Praga krajem 19. veka na poziv kralja Milana Obrenovića kako bi sa još nekim muzičarima započeli muzički život prestonice.

Nakon njega, njegov deda, stric i otac učestvuju u stvaranju i razvoju orkestra Narodnog pozorišta, ansambla Opere, Beogradske filharmonije i Beogradske muzičke akademije.

Činjenica da su se skoro svi njegovi preci bavili muzikom imala je uticaja na malog Roberta, s tim što je njega umesto klasične muzike privlačio rokenrol i revolucija.

Stric ga je usmerio dalje od klasične muzike i dao mu listu muzičara koje treba da presluša i čiju muziku treba da proba da „skine“ ukoliko želi da nauči da svira.

On je tako prvo svirao sa bendom Dogovor iz 1804, a potom je nastala i Pop mašina, kasnije i Rok mašina, koji su imali status koncertnih atrakcija.

Robert Nemeček bio je među onima koji su organizovali čuveni koncert kod Hajdučke česme na Topčideru, po uzoru na Vudstok, što je umnogome uticalo na muzički i kulturni život prestonice.

Njegova druga ljubav pored muzike bila je film, a jedan od presudnih faktora bila je činjenica da mu je Jugoslovenska kinoteka bila iza ćoška i da je u nju odlazio da gleda filmove još sa pet godina.

Veliki ulogu u daljem toku karijere imao je odlazak u London nakon služenja vojske, gde je naučio puno o njihovom mentalitetu i kako treba da se posluje sa zapadom.

Po povratku, radio je prvo na TV Politika, onda na Pinku, B92 i RTS-u, a jedan od bitnih trenutaka je dovođenje Simpsonovih u Srbiju.

To je uspeo uprkos sumji mnogih kolega da će oni u Srbiji proći loše kao i u Bosni, ali je žarko verovao u to i pokazalo se da je bio u pravu.

Robert Nemeček je ime koje znaju mnogi ljubitelji filmova i serija u Srbiji

Osim njih, zaslužan je za prikazivanje serija Nikita, koju skoro nijedna inostrana televizija nije želela da otkupi, Prijatelje, Dosije Iks, Sopranove

Kazao je da je prosto imao nos za takve stvari i da je poznavao gledaoce u Srbiji, odnosno da gledaoce u Srbiji moraš da poznaješ i poštuješ kako bi pronašao šta će kod njih proći.

Za suštinu uredničkog posla kaže da je znati šta ne treba da ide na program i biti svestan da su se gledaoci zasitili lošeg programa.

Nije bitno da u programu bude puno bioskopskih hitova, već da ima što manje filmskih otpadaka, a da je jedna od velikih prepreka kvalitetnom programu lični afinitet urednika.

Gledaoci objektivno nemaju uticaj na programsku politiku, rekao je Robert Nemeček, ali to ne znači da oni nisu krajnji pokazatelj uspeha nekog programa.

Vest o njegovoj smrti podelio je Dimitrije Vojnov na svojim društvenim mrežama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari