Savremeni kineski slikari u Kući Legata 1Otvorena izložba Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas u Kući Legata izložbu savremenog kineskog slikarstva i ocenio da Putem svile kultura iz Kine stiže i danas, kao i u davna vremena.

„Kada je prvi put otvoren Put svile, tim putem iz Kine nisu dolazili samo začini i zanatski artefakti u Evropu, već nam je stizala i kultura. Tim putem raskošna kineska kultura ulivala je svoje bogate eliksire u opšti kulturni krvotok Evrope i celog čovečanstva“, ocenio je Vukosavljević.

On je napomenuo da takav put nije zatvoren, da njime iz Kine dolaze nove tehnologije, značajna iskustva, ali da njime i dalje stiže kultura, saopštilo je Miniistarstvo.

Vukosavljević je naglasio da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda duboko i iskreno, a da Ministarstvo kulture i informisanja sa Kinom i sa provincijom Šandong to prijateljstvo učvršćuje gradeći mostove među institucijama kulture i praveći planove o još jačoj saradnji.

„Sasvim sam uveren da će beogradska publika sa pažnjom posmatrati ovu izložbu i da će ona biti jedan od bisera u velikoj i dragocenoj nisci kulturne razmene između Srbije i Kine, između naša dva prijateljska naroda“, zaključio je ministar Vukosavljević.

Na izložbi su predstavljena 23 autora sa 46 radova, rađenih tušem i perom, koji su deo zbirke jednog od najznačajnih muzeja u Kini – Umetničkog muzeja iz Šandonga, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari