Stefan Čapaliku u Užicu 1

Stefan Čapaliku, albanski pisac, pozorišni i filmski reditelj i univerzitetski profesor, biće gost Užica i večeras će, od 18 časova u Narodnoj bilblioteci, predstaviti svoj roman „Svako poludi na svoj način“.

Kroz sudbine mnogobrojnih likova u svom rodnom Skadru, ugledni albanski pisac, piše o stanju u Albaniji od 1967. godine, kada je ta zemlja proglašena za ateističku državu, do 1985. godine kada je umro njen vođa i komunistički diktaror Enver Hodža.

Čapaliku je rođen u Skadru, 1965. godine, a na Univerzteu u Tirani je diplomirao albanski jezik i književnost. Usavršavao se u Italiji, Češkoj i Engleskoj i doktorirao 1996. Istraživač je u Centru za albanske studije i profesor estetike na Univerzitetu umetnosti u Tirani. Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na mnoge jezike, a njegove drame su izvođenje i nagrađivane na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Osim njega, o romanu „Svako poludi na svoj način“, koji je s albanskog preveo Danilo Brajović i štampala Izdavačka kuća Clio, govoriće Ružica Marjanović, profesorka književnosti iz Užica, Miroljub Stojanović i Zoran Hamović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari