Subotica: Otvorena izložba bunjevačkog slikara Ivana Šarčevića Šarca "Bunjevački život u slikama" 1Ivan Šarčević, foto: video screenshot (subotica.info)

U okviru manifestacije „Noć muzeja“ u Bunjevačkoj matici je otvorena izložba slika bunjevačkog slikara Ivana Šarčevića pod nazivom „Bunjevački život u slikama”.

Na izložbi je predstavljeno oko 30 slika u tehnici ulja na platnu, a autor je inspiraciju našao u motivima salaša i mrtve prirode.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) Suzana Kujundžić Ostojić je tom prilikom istakla značaj ovog umetnika za Suboticu, koji je ostavio dubok trag u slikarstvu kod Bunjevaca.

Ivan Šarčević je rođen 7. jula 1950. godine, u Subotici. U njegovim radovima preovladavaju ravničarski predeli, salaši, pejzaži njegovog zavičaja. Od kada je otišao u penziju potpuno se posvetio slikarstvu.

Do sada je imao oko 10 samostalni izložbi u zemlji i u inostranstvu. Učestvovo je na više od 350 likovnih kolonija. U okviru Bunjevačke matice realizova je više likovnih kolonija u kontinuitetu. Takođe, dobitnik je i gradskog priznanja Pro Urbe u 2017. godini.

Nakon otvaranja izložbe, nastupali su i bunjevačka pesnikinja Gabrijela Diklić, vokalna solistkinja Tamara Babić , zatim Adriana Županek Sič je svirala na violončelu, a Gordan Papić na klaviru.

Izložba je otganizovana uz podršku UK Centar za kulturu Bunjevaca i UG Bunjevačke matice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari