Zbog neslaganja porodice i saradnika sud odlučuje o sahrani Mikisa Teodorakisa 1epa09442871 (FILE) - Greek composer Mikis Theodorakis attends a press conference in front of the landmark Acropolis hill in backround, in Athens, Greece, 15 June 2004 (reissued 02 September 2021). Legendary Greek composer, musician and politician Theodorakis passed away on 02 September 2021 at the age of 96, according to the Greek Culture Ministry's social media site on 02 September 2021. One of Theodorakis' most popular works was the soundtrack for the 'Zorba The Greek' movie from 1964 with Anthony Quinn. EPA-EFE/PARIS PAPAIOANNOU

Prvostepeni sud u Atini sutra bi trebalo da razmatra privremenu zabranu bilo kakvih aktivnosti na organizovanju sahrane Mihaila Mikisa Teodorakisa, najvećeg savremenog i svetski najpoznatijeg grčkog kompozitora, javljaju grčki mediji.

Sud je odluku o ovoj zabrani doneo zato što je Teodorakisova porodica najavila da će biti sahranjen u okolini Korinta, iako je čuveni kompozitor želeo da počiva na Kritu, kako tvrde njegovi saradnici.

Za sada je izvesno samo da će kovčeg sa Teodorakisovim telom prekosutra biti prenet u glavni atinski hram – mitropolijsku crkvu u centru grada, gde će mu se, kako je saopštila kompozitorova porodica, u četvrtak služiti opelo.

Teodorakisovi saradnici insistiraju na poštovanju kompozitorove poslednje volje da počiva na Kritu, na groblju gde su sahranjeni njegovi roditelji i brat, o čemu su dostavili dokumenta sudu.

Oglasio se i gradonačelnik grada Hanije na Kritu Panagije Simandirakis, koji je javno objavio pismo koje je Teodorakis 2013. poslao gradskoj upravi, a kojem je naveo svoju želju da bude sahranjen na Kritu, napominjući da se njegova porodica protivi toj odluci.

Grčki mediji javljaju da je Opština Oropos, u istočnom delu Atine, saopštila da je “otvorila zatvorsku ćeliju u kojoj je Teodorakis bio zatvoren zbog otpora Vojnoj hunti 1967. godine”. U Oroposu se tada nalazio logor za političke zatvorenike.

Mikis Teodorakis preminuo je 2. septembra u 96. godini od srčanog udara u svom domu u Atini, zbog čega je u Grčkoj proglašena trodnevna nacionalna žalost. Saučešće je stiglo i iz Moskve – oglasili su se šef ruske crkvene diplomatije mitropolit volokalamski Ilarion i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Teodorakisova dostignuća u muzičkoj umetnosti više puta su nagrađivana međunarodnim i nacionalnim nagradama, uključujući najviše odlikovanje Ruske Federacije, Orden apostola Svetog Andreja Prvozvanog”, poručio je mitropolit Ilarion, takođe kompozitor.

Zaharova je istakla da je Teodorakis „simbol Grčke za građane Rusije i za narode širom njene zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari