zelda vilijamsFoto: AXELLE WOUSSEN / Bauer Griffin / Profimedia

Veštačka inteligencija već godinama rekreira glas i stas pokojnog Robina Vilijamsa, kaže njegova ćerka Zelda Vilijams.

Zelda Vilijams, koja je takođe glumica, objavila je kako je veštačka inteligencija (AI) postala „užasno čudovište nalik Frankenštajnovom“ jer imitira poznate ličnosti poput njenog oca.

„Već godinama vidim kako mnogi ljudi žele da treniraju AI da pravi verzije glumaca koji ne mogu da daju svoje odobrenje, poput tate. To nije teoretisanje, ovo je veoma, veoma stvarno“, rekla je ona.

„Čula sam AI kako koristi njegov ’glas’ da kaže ljudima ono što žele, što je meni uznemirujuće i implikacije svega toga ne mogu ni da zamislim“, dodala je i nadovezala se na ljudski faktor.

„Živi glumci zaslužuju šansu da ožive likove svojim glasovima, pozajme ih u crtanim filmovima, iskoriste svoj LJUDSKI talenat i vreme za dobar nastup. Ove rekreacije su, u najboljem slučaju, samo loš faksimil velikih ljudi, a u najgorem, užasno Frankenštajnovo čudovište skupljeno od najgoreg što ova industrija ima da ponudi, umesto onoga što treba da predstavlja.“

Zelda Vilijams nije jedina koja skreće pažnju na ovo

Korišćenje veštačke inteligencije u Holivudu predmet je štrajkova udruženja WGA i SAG i mnoge poznate ličnosti osvrnule su se na to.

Tom Henks upozorio je svoje pratioce da jedna kampanja za proizvode za zaštitu zuba koristi njegov izgled i da on nema ništa sa tim.

Napomenuo je da bilo ko može osmisliti filmove u kojima je mlađi nego u stvarnosti i da oni mogu da se snimaju čak i posle smrti glumca, pa da čak neće moći ni da se odmah zaključi da li je sve to samo AI.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari