Mustafa: Tražićemo ujedinjenje sa Kosovom 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Albanske demokratske stranke u Preševu Ragmi Mustafa najavio je danas da će Albanci u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa tražiti da se realizuje rezultat referenduma iz marta 1992. za ujedinjenje sa Kosovom.

On je najavio da će će taj zahtev preneti političarima na predstojećoj konferenciji „Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu“, piše Telegrafi.

„Sutra ću zamoliti sve prisutne u albanskoj politici da podrže inicijativu, i međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu. U poslednje vreme je došlo do negativnih tendencija u albanskoj politici na Kosovu, izbegava se taj zahtev Albanaca, zbog mogućnosti da bi i Srbija mogla nešto da traži od Kosova“, rekao je on.

Mustafa je rekao da prava kosovskih Srba koje traži Srbija sa međunarodnim garancijama treba dati i Albancima u tom kraju.

“Zahtevam sprovođenje referenduma iz marta 1992.godine, ostvarenje ideala Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu, političke platforme koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, koja govori o pravu Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Republici Kosovo”, naveo je Mustafa, dodajući da je „ta oblast do 1957. bila deo Kosova“, preneo je portal KosovoOnline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari