Filmska scena u Vranjskoj Banji: Muškarac sa svojim sinovima sekirom napao fudbalskog sudiju na utakmici 1Ilustracija, Foto: Dušan Pešić / Danas

Fudbalske sudije fizički su napadnute u Vranjskoj Banji, nakon završetka utakmice, a nasilnici su ih „udarali pesnicama“, čak i „držaljom sekire“, potvrdilo je za Danas Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju, u čijoj je nadležnosti ovaj bizaran i tragičan slučaj.

Prema rečima sagovornika Danasa koji je prisustvovao utakmici, ali je želeo da ostane anoniman, incident se dogodio nakon susreta omladinskih ekipa Mineralca iz Vranjske Banje i niškog Radničkog.

„Jedan gledalac, očito nezadovoljan suđenjem, sa svojim sinovima upao je na teren na kraju utakmice i napao sudije, pomoćnike naročito. Udarao ih je pesnicama i držaljom sekire. Incident se dogodio na stadionu u centru Vranjske Banje. Radnički iz Niša je bio ubedljivo bolji i pobedio sa 4:0. Mislim da je taj nasilnik smatrao da su sudije bile pristrasne, posebno pomoćne sudije“, rekao je očevidac ovog užasnog napada.

Scenu koja je usledila sagovornik Danasa uporedio je sa filmskom.

„Upao je sa sinovima na teren, kao ona scena ‘zvaću decu’ u filmu ‘Ko to tamo peva’, a onda su nasrnuli na sudije. Pre toga, u toku samog meča, jedan od pomoćnika je udaljio grupu gledalaca jer su mu prigovarali i dobacivali. On je zamolio te ljude da se sklone i navijači su se pomerili odatle. A onda je, na kraju, ovaj čovek sačekao svoj trenutak i napao sudije sa sinovima“, objasnio je naš sagovornik.

Iz OJT u Vranju su, na upit novinara, odgovorili da se radi o utakmici odigranoj u nedelju, 6. novembra, a da se napad na fudbalske sudije dogodio „nakon završetka utakmice, prilikom izlaska sa stadiona“.

„U blizini škole S. D. je, sa svojim sinovima, sačekao pomoćne sudije V. M. i V. M, obojica iz Vranja, a potom su ih i fizički napali tako što su ih prvo vukli prema zidu, a potom udarali pesnicama. Zatim je S. D, držaljom sekire, udario V. M. tri do četiri puta u predelu leđa, nanevši mu krvne podlive. Naloženo je da se prikupe obaveštenja, pribavi medicinska dokumentacija i protiv S. D. podnese krivična prijava zbog krivičnog dela laka telesna povreda, u redovnom postupku“, saopšteno je iz vranjskog OJT.

Da u Vranju i okolini do ovog napada nije zabeležen sličan slučaj fizičkog nasrtaja sekirom na nekog sportskog radnika, mišljenja je Dragan Antić Recko, nekadašnji predsednik i trener FK Dinamo iz ovog grada.

„Prava je sreća da niko nije stradao, a pretpostavljam da su sudije napadnute jer su gledaoci bili iziritirani njihovim odlukama. Šta se i kako sudi po nižim srpskim ligama – pa to je strašno. Sva sreća je da su ove sudije dobro prošle, bez nekih težih povreda. Dok ne počnu da sude po propisima i dok ne počnemo da se rukovodimo fer-plejom, kako bi na kraju pobedio bolji tim, slične napade možemo opet očekivati, i to za mene ne bi bilo iznenađenje“, istakao je Antić.

Kako je naglasio, „ove mlade sudije svoj posao idu da rade sa svešću da stavljaju glavu u torbu“.

„Da sudije sude kako treba, nikad se ovakvi napadi ne bi desili. Ko je lud da napadne sudiju koji sudi pošteno, ne znam da takvi postoje“, dodao je on.

Govoreći o sudijskim kriterijumima, kao mogućim uzrocima napada na sudiju u Vranjskoj Banji, Antić je podsetio na dešavanja dok je bio trener i prvi čovek vranjskog Dinama.

„Bruka i sramota je kako sude po nižim opštinskim ligama. Ne bi me čudilo da se u skorije vreme dogodi i nešto gore od napada sekirom, kada vam takvi ljudi vode sudijsku organizaciju. Naš Dinamo su izbacili iz lige silom. Mene su kaznili 18 meseci jer sam sudiji rekao da to što je svirano nije faul ili penal. Dinamo su uništile sudije i niko nije odgovarao“, rekao je Antić.

Nenad Đorđević, član Gradskog veća u Vranju za resor sport i omladina, ne opravdava ovaj napad na fudbalske sudije na meču omladinskih timova iz Vranjske Banje i Niša, i ne razume da iko može takvim nasiljem da reaguje, šta god se desilo na sportskom terenu i kakve god odluke sudija doneo.

„Detalje ne znam, ne bih da komentarišem. Ne podržavam nijedan vid nasilja, apsolutno nema potrebe za takvim nekontrolisanim reakcijama, šta god da se desilo. Nije ovo Divlji zapad“, poručio je Đorđević.

I Dejan Ivanović, predsednik Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga, istakao je da „nije baš upoznat sa slučajem“, ali i da „osuđuje svaki vid nasilja kome nigde nije mesto, pa ni na sportskom terenu“.

„Koliko je meni poznato, napad se nije dogodio na samom sportskom terenu. Očekujem dopunske izveštaje službenih lica, odnosno delegata i sudija. Naravno, i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova, pa ćemo, u skladu sa tim izveštajima, i mi, kao Fudbalski savez Pčinjskog okruga, uraditi stvari koje su po fudbalskim pravilima i propisima“, zaključio je Ivanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari