Nisu problem dugovi Zvezde, nego odakle pare za Kampaca: Šta je suština problema crveno-belih i Evrolige i da li uopšte može da ga reši Bodiroga? 1foto: Pedja Milosavljevic

Vrsni poznavalac prilika u evropskoj košarci skreće pažnju na brkanje pojmova u tumačenju izrečene zabrane srpskom košarkaškom šampionu Srbije da do 28. decembra registruje nove igrače za mečeve Evrolige.

Od trenutka kada je Evroliga, ove srede, saopštila odluku Finansijskog panela ne prestaju burne reakcije na, više striktnu nego „prestrogu“, primenu važećih pravila od strane ovog nezavisnog organa.

Pri čemu je u velikoj većini slučajeva akcenat na, u međuvremenu, izmirenim dugovanjima a ne na napomenutom kršenju finansijskog fer-pleja, kog je izvršni direktor EL, Maršal Glikman, nazvao frustrirajućim.

Uz (ne)svesno prenebegavanje činjenice da je Crvena zvezda, poslednjih godina, već kažnjavana zbog istog učinjenog finansijskog nedela, samo što se do sada provlačila sa odgovarajućom novčanom kaznom.

Poslednja sankcija mnogo više boli, jer znači da će papreno plaćeni Fakundo Kampaco sve do početka marta biti „osuđen“ na igranje ABA lige, a ekipa bez njega odraditi sledećih devet kola elitnog takmičenja.

Verovatno s manjim šansama da se primakne završnici borbe za evropsku klupsku krunu, mada je i bez bivšeg asa madridskog Reala i startera Dalas Maveriksa ostvarila osam pobeda u već pređenih 16 rundi.

„Ako se pažljivo pročita odluke Evrolige može se videti da se kazna manjim delom odnosi na neisplaćene zarade, koje su u međuvremenu izmirene, a najviše na manjak obavezujućeg finansijskog fer-pleja.

Nisu toliki problem dugovanja koliko dokazivanje porekla novca za Kampaca, možda još ponekog igrača ili kompletan budžet. Očigledno je da naš klub nije uopšte ili ne dovoljno jasno objasnio odakle mu pare.

Primera radi, 2,5 miliona evra ili koliko već za Kampaca. A Evroliga je osetljiva na te stvari, baš kao UEFA i FIFA u fudbalu. Druga je stvar što mi, ovde, znamo da deo novca stiže od države i(li) od pravih ili lažnih sponzora“, kaže za Danas doajen sportskog novinarstva, specijalizovan za košarkašku tematiku, Aleksandar Ostojić.

U „prevodu“, Evroliga (više) ne dozvoljava da se troši više novca nego što se ima na klupskom računu, pogotovo ne u trenutku kada se duguje bivšim igračima ili trenerima, a dovode skupocena pojačanja. Uz insistiranje na adekvatnim dokazima za svaku uplatu i isplatu, jer uređene države kažnjavaju transakcije ispod žita.

„Crvena zvezda sada ima vremena do 28. februara da pruži precizne odgovore na pomenuta pitanja. U slučaju da opet izostanu, zabrana registracije novajlija biće automatski produžena“, upozorava Ostojić.

Mnogima je upalo u oči neprimereno javno pozivanje predsednika Evrolige, Dejana Bodiroge, da interveniše. Odnosno, čuđenje što je jedan Srbin dozvolio da jedan od dva najveća dva srpska kluba tako prođe.

„Svi smo bili srećni kada je naš čovek postavljen na tako visoku funkciju, a izgleda da su neki očekivali da zbog toga naši klubovi budu maženi i paženi, svega pošteđeni. U Evroligi ne funkcionišu tako stvari.

Finansijski panel sigurno nije pitao za mišljenje Bodirogu, jer nema takvu obavezu ni praksu. I da jeste, a dobijeno mišljenje bilo drugačije, opet uradio bi po svom. To jest primenio, za sve, važeću regulativu“, poentira naš sagovornik.

Dakle, samo od daljeg načina poslovanja predsednika Nebojše Čovića i njegovih saradnika iz uprave Crvene zvezde zavisi kada će Kampaco pored utakmica ABA lige početi da igra i takmičenje, zbog kog je doveden.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani je druga prilika za skraćivanje kazne, ali ostaje nejasno koliko je realno da CAS usvoji žalbu crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari