"Sigurno će ga kazniti ako uradi nešto slično": Teniski stručnjaci o Đokovićevoj poruci "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" na Rolan Garosu 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Posle pobede nad Aleksandrom Kovačevićem u prvom kolu Rolan Garosa Novak Đoković je ispisao poruku „Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju“, što je u svetskim medijima izazvalo veliku pažnju.

Đoković je nakon meča rekao da je želeo da na taj način pruži podršku srpskom narodu na Kosovu i da je protiv ratova i konflikata.

„Čujem da je bilo dosta primedbi na društvenim mrežama. Ne znam da li će me kazniti ili nešto slično, ali opet bih to ponovio“, rekao je na konferenciji za medije po završetku duela.

U utorak se tim povodom oglasila i Teniska federacija Francuske (FFT), koja je i organizator turnira i saopštila da neće kazniti srpskog tenisera.

„Nigde u zvaničnim pravilima Grend slema ne piše šta igrač sme, a šta ne sme da kaže. FFT neće preduzimati nikakve mere“, piše u saopštenju.

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić kaže za Danas da razume Đokovićeve emocije, ali da Rolan Garos nije mesto za slanje političkih poruka.

„Ne bi trebalo to da radi, njemu će najviše da smeta“

– Ne bi trebalo to da radi. Znamo da podržava narod na Kosovu, kao i svi mi, ali mislim da na takvim turnirima i sportskim događajima to ne treba da se potencira, jer će to njemu najviše da smeta. Kad se završi turnir onda može da kaže šta misli, a ne dok traje takmičenje – kaže Armenulić.

On dodaje da bez obzira na činjenicu da je Đoković, posebno u odsustvu Rafaela Nadala, najveća zvezda turnira, organizatori neće dozvoliti da se Rolan Garos koristi za slanje političkih poruka.

– On je rekao da ne zna da li će ga kazniti i da bi to uradio ponovo. Ja sam siguran da bi ga kaznili ako opet uradi nešto slično. Ne znam ko je u toj disciplinskoj komisiji ali znam da su vrlo osetljivi na političke poruke, pogotovo u Francuskoj – rekao je Armenulić, a zatim dodao:

– U svakom slučaju bilo bi dobro da se skoncentriše na svoju igru i da osvoji turnir, a posle toga može da kaže sve što misli.

„Nije politička, nego poruka iz srca i duše“

Bogdan Obradović, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, smatra da su organizatori Rolan Garosa ocenili da nije u pitanju politički stav, naročito zato što je Đoković poručio da se zaustavi nasilje.

– Mislim da je Novak to uradio iz srca i duše, ne iz želje da pošalje političku poruku. Moguće je da su organizatori turnira to tako i razumeli i da zbog toga nisu želeli da ga kazne. – smatra Obradović.

On kaže i da ponašanje ukrajinskih tenisera ima uticaja na kriterijume organizatore turnira u Parizu.

– Pogledajte šta rade Ukrajinci, koji ne žele da se pozdrave sa teniserima iz Rusije i Belorusije, a na konferencijama za medije govore o ratu u svojoj zemlji. Verujem da je i to uticalo na odluku Teniske federacije Francuske i da je, donekle, ublažilo reakciju kada je u pitanju Novakov gest.

Obradović veruje da nije nebitno i to što je Đoković najveća zvezda na turniru.

– Vrlo moguće da postoji kod njih i neka računica, s obzirom da je za Rolan Garos veliki udarac to što ne igra Rafael Nadal. Ne trebaju im skandali i izbacivanje sa turnira jednog od najvećih favorita. Đoković je sigurno trenutno najveća zvezda, privlači ogromnu pažnju navijača i medija, njegovim izbacivanjem turnir bi puno izgubio. Ipak, verovatno je u pitanju to što, po meni, poruka nije politička i što poziva da ne bude nasilja – kaže poznati trener.

Teniska federacija Kosova je od 28. marta 2015. član međunarodnih organizacija u ovom sportu, a Dejvis kup reprezentacija takmiči se od 2016. u Evropskoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari