Američka ambasadorka u NATO objasnila ko odlučuje o funkciji zamenika generalnog sekretara Alijanse za koju će se navodno kandidovati Đukanović 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Američka ambasadorka u NATO-u Džulijen Smit danas je, povodom tvrdnji o mogućoj kandidaturi bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za zamenika novog generalnog sekretara Alijanse, izjavila da o toj funkciji odlučuje isključivo generalni sekretar NATO.

„Za izbor generalnog sekretara je potreban konsenzus članica Alijanse. Ta osoba će odlučiti ko će joj biti zamenik“, rekla je Džulijen Smit.

Ona je izrazila uverenje da će se članice NATO sledećeg meseca na samitu u Vašingtonu složiti o novom generalnom sekretaru.

Procenjuje se da najveće šanse da zauzme mesto aktuelnog generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga ima doskorašnji holandski premijer Mark Rute, mada je kandidat za tu poziciju i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Džulijen Smit je tokom onlajn konferencije za novinare izjavila da članice Alijanse traže načine da izgrade most za prijem Ukrajine u NATO.

Prema rečima Džulijen Smit, potrebno je da Ukrajina uloži dodatne napore i sprovede reforme kako bi ispunila uslove za članstvo u Alijansi.

Džulijen Smit je, povodom današnjeg boravka Stoltenberga u Budimpešti, izjavila da Mađarska ne želi da učestvuje u aktivnostima NATO u vezi sa podrškom Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ne učestvuju sve članice u svim aktivnostima i misijama Alijanse. Mađarska želi da pruži doprinos drugim aktivnostima NATO, navela je Džulijen Smit.

Ona je ocenila da Kina nema neutralan stav što se tiče rata u Ukrajini, pošto je isporučila velike količine značajne opreme Rusiji.

Kina je odlučila da podrži Moskvu u tom sukobu. Ako bi Peking odustao od podrške, to bi imalo veliki uticaj na rat u Ukrajini, rekla je Džulijen Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari