Britanski institut: Rusi koriste zastarele karte i greškom pucaju na svoje vojnike 1 EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ruski vojnici navodno nisu ni znali gde se nalaze na početku rata jer su koristili zastarele karte, a neki gradovi nisu ni postojali kada su te karte napravljene.

 

Najnoviji izveštaj Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, sugeriše da su Ukrajinci uspešno obmanjivali ruske vojnike od početka invazije.

Ukrajinska taktika je navodno usmerena na obmanu ruskih vojnika, koji se oslanjaju na zastarele mape i netačne liste vojnih ciljeva.

Lažne mete

Analiza istraživačkog centra pokazuje da su ruski vojnici trošili municiju na lažne mete.

Izveštaj sadrži svedočenja visokih ličnosti ukrajinske vojske i ukazuje na ključne nedostatke ruske vojske, poput rigidne komandne strukture.

Priča se i da su Rusi razvili naviku da ponavljaju greške. Naglašen je slučaj kada su ukrajinske snage kamuflirale svoju vazdušnu bazu koristeći fotografije uništenih hangara.

Odštampali su fotografije na velikim listovima koji su potom navučeni preko aviona. Rusima je bilo nejasno kako su Ukrajinci poleteli sa navodno uništenih vazdušnih baza, pa su pretpostavljali da su izgradili složene podzemne komplekse koji su im omogućili poletanje.

Neki gradovi nisu postojali ni na zastarelim ruskim mapama

Prijateljska vatra je identifikovana kao jedan od najvećih problema koji podriva vojne napore Kremlja.

Tvrdi se da je ruska artiljerija gađala sopstvene trupe zbog nedostatka komunikacije.

Isto tako, protivvazdušna odbrana je gađala sopstvene letelice dok je sistem elektronskih protivmera Hibni, koji bi trebalo da zaštiti ruske pilote, umesto toga ometao sopstvene letelice.

Autori izveštaja tvrde da su glavne prepreke ruskom napredovanju prijateljska vatra i način na koji Ukrajinci lako prevare ruske trupe.

„Bratoubistvo je bio rasprostranjen problem ruskih snaga tokom njihove invazije na Ukrajinu“, navodi se u izveštaju, piše Tajms, prenosi Indeks.hr.

Navodno, na početku rata ruski vojnici nisu ni znali tačno gde se nalaze jer su koristili zastarele karte, a neki gradovi nisu ni postojali kada su te karte napravljene.

Međutim, ta ekspertska grupa upozorava da bez obzira na greške koje Rusi stalno prave, ipak treba biti oprezan zbog resursa Kremlja i potencijalne dalje mobilizacije.

„Postoji percepcija da su oružane snage Ruske Federacije sistemski nesposobne, nepopravljivo korumpirane, da je njihovo oružje neefikasno i nepouzdano i da se snage ne mogu prilagoditi. Ovaj narativ je opasan jer je netačan, ali i zato što podstiče na nekritičnost. optimizam“, zaključuju oni u izveštaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.