EU želi da uskladi trajanje valjanosti potvrde o vakcinaciji 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropska komisija želi da uskladi trajanje valjanosti potvrde o vakcinisanju protiv kovida-19, uključujući učinke buster doza, rekla je danas poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

„Svesna sam hitnosti i zato Evropska komisija s najvećom žurbom radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući rok valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji vakcinacije“, rekla je ona evroposlanicima u Strazburu, prenosi Hrvatska radio-televizija pozivajući se na agenciju Hina.

Kiriakides je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ovog tjedna iznijeti prijedloge.

„Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, pre svega, nevakcinisane osobe“, naglasila je Kiriakides i dodala da „vakcina funkcioniše i još uvek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi, za što postoje čvrsti dokazi.

Parlamntarsvi su s poverenicom za zdravstvo Evropske komisije raspravljali o koordinaciji mera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti kovid-19 u Evropskoj uniji.

U raspravi je učestivala i Sunčana Glavak, HDZ-ova zastupnica iz Kluba zastupnika EPP-a. “ Molim sve one koji zaziru od vakcinacije: razmislite o onima koji umiru“, istaknula je Glavak, dodavši da u Hrvatskoj dnevno umire oko 60 ljudi.

Istakla je da „više od 80 posto umrlih nije vakcisan“ i upozorila je kako se lekari ne smeju dovesti u dilemu da biraju koga će lečiti.

Veronika Trilet-Lenoir podvukla je da su dezinformacije ključan problem pri imunizaciji: „Sada moramo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklevanja ljudi kod vakcinacije.“

S njima se nije složio Robert Roos iz Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da vakcina nije dovoljno efikasna, zato što i vakcinisani mogu biti prenosioci zaraze: „Kovid potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smerom. Moramo razviti suživot s kovidom-19.“