I SAD i Severna Koreja prete preventivnim napadima 1Foto: EPA / KCNA

U slučaju „bilo kakve političke, ekonomske ili vojne provokacije SAD“ Severna Koreja će izvesti „preventivni napad“, poručeno je iz generalštaba u Pjongjangu.

Kako prenose ruski mediji, severnokorejska vojska je poručila da će „gađati vojne baze SAD u Japanu i Južnoj Koreji, kao i predsedništvo u Seulu“, u slučaju „agresije Sjedinjenih Američkih Država“.

Oštra poruka iz Pjongjanga stiže nakon što je američka mreža NBC objavila, pozivajući se na obaveštajne izvore, da SAD razmatraju mogućnost „preventivnog napada“ na Severnu Koreju ukoliko tokom vikenda režim u Pjongjangu izvede novu nuklearnu probu.

Iako su izvori iz Pentagona kasnije odbacili takve navode, američki novinari navode da postoje informacije da se takav napad razmatra, iako je fokus vojske trenutno na „Kini i sankcijama“.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da Pjongjang predstavlja problem „koji će biti rešen“, dok se umnožavaju nagađanja o tome da bi Severna Koreja mogla biti na ivici šeste nuklearne probe.

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao „Dan sunca“, mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Iz Severne Koreje je ranije poručeno da će „SAD dobiti rat ako tako odaberu“, dok su iz Pekinga i Kremlja poručeno da je neophodno smiriti tenzije.

NBC piše da bi eventualni napad SAD mogao da podrazumeva „raketne napade, bombardovanje iz vazduha, sajberoperaciju, ali i specijalne operacije na zemlji“. „Opasnost takvog napada je u tome što bi mogao da isprovocira žestoku i nepredvidljivu reakciju režima u Severnoj Koreji i njihov napad na Južnu Koreju“, navodi NBC.

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao „Dan sunca“, mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Glas Amerike upozorava, pozivajući se na saopštenje američke vlade i „drugih izvora“, da je Severna Koreja postavila uređaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Istovremeno, iz Pjongjanga je zamenik ministra spoljnih poslova Han Song Rjol optužio je predsednika SAD Donalda Trampa za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu kroz poruke na Tviteru i intenziviranje vojnih vežbi.

Rjol je u intervjuu upozorio SAD protiv provociranja vojske Severne Koreje, rekavši: „Ratovaćemo ako oni tako odaberu“.

Tramp je rekao da veruje da će Kina „rešiti problem“, a da će ako to ne uspe, to uraditi SAD. Iz Pekinga je poručeno da bi trebalo smiriti tenzije i da je sve bliži sukob sa Severnom Korejom u kom „ne bi bilo pobednika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.