Kralj Čarls III u prvom obraćanju naciji kao monarh: Obećanje doživotne službe obnavljam pred svima vama danas 1Foto: EPA-EFE/Tolga Akmen

Obećanje doživotne službe obnavljam pred svima danas, naveo je britanski kralj Čarls III u njegovom unapred snimljenom govoru koji je emitovan na televiziji u 18 časova po lokalnom vremenu.

On je na početku govora istakao da se obraća „sa osećanjem duboke tuge“.

„Celog svog života, Njeno Kraljevsko veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primer meni i celoj mojoj porodici. Dugujemo joj najsrdačniji dug koji svaka porodica može da duguje svojoj majci“, naveo je Čarls III.

On je naveo da je Elizabeta II imala „dobro proživljen život“, kao i „obećanje dato sudbini koje je održala“.

„To obećanje doživotne službe obnavljam pred svima vama danas“, naveo je on.

Žrtvovala se za dužnost, kaže britanski kralj.

„To je bilo više od obećanja: to je bila duboka lična posvećenost koja je definisala ceo njen život. Žrtvovala se za dužnost. Njena posvećenost i predanost kao suverena nikada nije posustajala, kroz vremena promena i napretka, kroz vremena radosti i slavlja, i kroz vremena tuge i gubitka“, naveo je on.

On je podsetio da kada je kraljica došla na tron, Britanija i svet su se „još uvek nosili sa nemaštinom i posledicama Drugog svetskog rata, te i dalje živeli po konvencijama ranijih vremena“.

„Tokom poslednjih 70 godina videli smo da je naše društvo postalo jedna od mnogih kultura i mnogih vera. Institucije države su se menjale. Ali, kroz sve promene i izazove, naša nacija i šira porodica kraljevstava – na čije sam talente, tradicije i dostignuća tako neizrecivo ponosan – napredovali su i cvetali. Naše vrednosti su ostale i moraju ostati konstantne“, rekao je Čarls III

On je istakao da zna „da njena smrt donosi veliku tugu mnogima“, te da deli taj osećaj gubitka „preko svake mere sa svima vama“.

„Odajem počast uspomeni na moju majku i poštujem njen život u službi“, naveo je on.

Rekao je da su „naklonost, divljenje i poštovanje“ koje je kraljica inspirisala „postali obeležje njene vladavine“.

„Kao što svaki član moje porodice može da svedoči, ona je spojila ove kvalitete sa toplinom, humorom i nepogrešivom sposobnošću da uvek vidi najbolje u ljudima“, navodi Čarls III.

Kralj je rekao da će se njegov život „naravno promeniti“ kada preuzme svoje nove odgovornosti kao monarh.

„Više neće biti moguće da dajem toliko svog vremena i energije dobrotvornim organizacijama i pitanjima do kojih mi je tako duboko stalo. Ali znam da će se ovaj važan posao nastaviti u pouzdanim rukama. Ovo je takođe vreme promena za moju porodicu. Računam na ljubaznu pomoć moje drage supruge Kamile. Kao priznanje za njenu lojalnu javnu službu od našeg braka pre 17 godina, ona postaje moja kraljica supruga. Znam da će zahtevima svoje nove uloge doneti nepokolebljivu odanost dužnosti na koju sam se toliko oslanjao“, naveo je on.

Rekao je da ga je njegov sin i naslednik, princ Vilijam, nasledio na mestu vojvode od Kornvola.

„Danas sam ponosan što stvaram i Princa od Velsa, zemlje čiju sam titulu imao veliku privilegiju da nosim tokom tolikog dela svog života i dužnosti. Sa Katarinom pored njega, naši novi princ i princeza od Velsa će, znam, nastaviti da inspirišu i vode naše nacionalne razgovore, pomažući da se marginalci dovedu u centar gde se može pružiti vitalna pomoć“, naveo je on.

Rekao je i da želi da izrazi „svoju ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu“.

Svoje obraćanje završio je ličnom beleškom o svojoj „dragoj mami“..

„Dok počinjete svoje poslednje veliko putovanje da se pridruži mom dragom pokojnom tati, želim jednostavno da kažem ovo: ‘Hvala ti. Hvala ti na ljubavi i odanosti našoj porodici i porodici naroda kojoj si tako marljivo služila svih ovih godina. Neka ti anđeli pevaju na počinku'“, zaključna je rečenica govora novog britanskog kralja Čarlsa III.

Kralj Čarls III snimio je obraćanje u Plavoj sobi u Bakingemskoj palati, nakon što je ranije danas doputovao iz zamka Balmoral u London.

Čarls se obratio javnosti dok je na svom stolu imao uramljenu fotografiju preminule kraljice.

Njegov govor je emitovan na televiziji i strimovan u katedrali Svetog Pavla, gde je oko 2.000 ljudi prisustvovalo službi sećanja na kraljicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.