"Rusija angažovala Novicu Antića da se infiltrira u službe EU": Politico tvrdi da je predsednik Srpskog vojnog sindikata srpski agent 1Foto: FoNet/Arhiva

Ruski obaveštajci koriste srpskog agenta za infiltriranje u institucije EU i širenje prokremljskih priča o invaziji na Ukrajinu, navodi se na brifingu zapadnih obaveštajnih službi u koji je Politiko (Politico) imao uvid.

Još u oktobru 2023, srpski državljanin Novica Antić – aktivni „agent uticaja“ koji je svesno blisko sarađivao sa ruskom bezbednosnom agencijom, prema dokumentima – održao je sastanke sa evropskim zvaničnicima u Briselu, a posebno sa poslanicima Evropskog parlamenta, piše Poltico.

Među tim poslanicima EP bili su nemačka poslanica Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica italijanskih socijalista i demokrata Alesandra Moreti i Vladimir Bilčik, slovački član Grupe konzervativne Evropske narodne partije, navodi se u saopštenju za štampu i fotografiji koju je POLITICO video.

U obaveštajnom brifingu nema ničega što bi sugerisalo da su Moreti, Bilčik i fon Kramon-Taubadel znali za Antićeve veze sa FSB-om kada su se sreli sa njim.

Moreti, Bilčik i fon Kramon-Taubadel nisu odgovorili na zahtev POLITICO-a za komentar.

Antić, predsednik Srpskog vojnog sindikata, sastao se i sa predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU, koji predstavljaju pripadnike oružanih snaga i službenike javnih službi u Evropskoj uniji.

U trenutku objavljivanja, POLITICO nije dobio odgovor od EUROMIL-a ili EPSU-a o sastanku sa Antićem.

Prema brifingu zapadnih obaveštajnih službi u koji je POLITICO imao uvid, Antić je aktivan „agent uticaja“ za rusku Federalnu službu bezbednosti, poznatu kao FSB.

Antić blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteran News-a, medijskog sajta specijalizovanog za vesti za veterane oružanih snaga.

Deo „O nama“ na veb stranici kaže da je Veteran News „informacioni partner“ FSB-a i Ministarstva odbrane Rusije, između ostalih grana ruskih snaga bezbednosti.

Kalinjin nije odgovorio na zahtev POLITICO-a za komentar.

 

Dok se u obaveštajnom brifingu posebno ističe Antićevo delovanje, u njemu se navodi da je Kalinjin regrutovao druge ljude, ne precizirajući koliko i u kojim zemljama.

Rusija koristi Srbiju kao lansirnu platformu za operacije uticaja koje su osmišljene da oslabe pro-EU i pro-NATO raspoloženje unutar zemlje, kao i unutar Evropske unije, koja je nepokolebljiva podrška Ukrajini od ruske invazije punog obima pre dve godine.

Antić je svoju ulogu šefa Vojnog sindikata Srbije iskoristio da kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke pripadnike oružanih snaga zemlje.

„Iskoristili su svaku priliku da promovišu rusku propagandu u vezi sa ratom u Ukrajini“, navodi se na brifingu, govoreći o sastancima u Srbiji i zemljama EU.

Vest da je Antić održavao sastanke u Evropskom parlamentu naglašava ranjivost tog tela na operacije uticaja koje podržava država.

Ranije ovog meseca, POLITICO je otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje poslanika u Evropskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministarku za Evropu Natali Loazo, koja predsedava podkomitetom za odbranu tog tela.

Antić i njegovi predstavnici nisu odgovorili na zahtev POLITIKA za komentar.

Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju da se sastane sa visokim ruskim vojnim zvaničnicima između 2019. i 2020.

 

Prvobitno fokusirani na uticaj na srpsko civilno društvo, par je od tada proširio fokus na evropske sindikalne i boračke organizacije, a poslednjih meseci i članove Evropski parlament.

Antić, otvoreni kritičar oružanih snaga Srbije koji se sukobio sa političkim rukovodstvom zemlje, trenutno je u pritvoru po neutvrđenim optužbama, piše portal Balkan insajt.

Prema Balkan Insajtu, Antić je dva puta otpuštan iz srpske vojske u poslednjih pet godina.

On je, prema izveštaju, štrajkovao glađu u znak protesta zbog svog pritvora. Advokat Antića je odbio da precizira po kojim optužbama je optužen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari