Petreus: SAD bi uništile ruske trupe ako bi Putin upotrebio nuklearno oružje u Ukrajini 1EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sjedinjene Države i njihovi saveznici će uništiti ruske trupe i opremu u Ukrajini i potopiti rusku crnomorsku flotu ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje u zemlji, upozorio je juče Dejvid Petreus, bivši direktor CIA i general u penziji.

 

On je rekao da nije razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom o najverovatnijoj reakciji SAD na nuklearnu eskalaciju koju bi izazvala Rusija, za šta su zvaničnici administracije rekli da su više puta preneli Moskvi.

„Hipotetički rečeno, odgovorili bismo tako što bismo poveli kolektivne napore NATO koji bi uništili sve ruske konvencionalne snage koje vidimo i identifikujemo na frontu u Ukrajini, kao i na Krimu, kao i sve brodove na Crnom moru“, rekao je Petreus za ABC njuz, preneo je Gardijan.

Ova upozorenja su usledila nekoliko dana nakon što je Putin izrazio stav koji su mnogi protumačili kao pretnju većim ratom između Rusije i Zapada.

Upitan da li bi upotreba Rusije nuklearnog oružja uvela Ameriku i NATO u rat, Petreus je rekao da to ne bi bila situacija koja bi aktivirala Član 5 Alijanse, koji poziva na kolektivnu odbranu. Razlog za to jeste taj što Ukrajina nije članica NATO, ali bi „odgovor SAD i NATO“ bio prikladan, rekao je Petreus.

On je priznao da bi se u skladu sa Članom 5 mogućnost da se radijacija proširi na zemlje članice NATO možda mogla shvatiti kao napad na zemlju NATO.

„Možda bi mogao da se iznese taj argument“, rekao je bivši šef CIA. „Drugi argument jeste da je to toliko užasno da mora da se reaguje, ne može da prođe bez odgovora.“

Petreus je, međutim, dodao:“Opet, ne želite da ovde uđete u nuklearnu eskalaciju. Ali morate da pokažete da se to ne može prihvatiti ni na jedan način.“

Međutim, s obzirom da pritisak na Putina raste nakon što je Ukrajina ostvarila uspehe na istoku zemlje i prošlonedeljno proglašenje aneksije i sve veći otpor mobilizaciji u Rusiji, ruski lider je „očajan“, ukazao je Petreus.

„Mislim da se realnost na frontu s kojom se on suočava ne može preinačiti. Nikakva haotična mobilizacija, što je jedini način na koji se može opisati, nikakva aneksija, nikakve čak indirektne pretnje ne mogu zapravo da ga izvuku iz ove situacije. U nekom trenutku će morati da usledi priznanje da je to tako. U nekom trenutku će morati da počnu nekakvi pregovori, a kako je rekao (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski, to će biti konačan kraj.“

Petreus je, međutim, upozorio da situacija „može da bude još gora za Putina i Rusiju“, te da „to uopšte neće promeniti čak ni upotreba taktičkog nuklearnog oružja na frontu“.

„Ipak, pretnju morate shvatiti ozbiljno“, naglasio je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.