Osmani: Srbija ne želi dobrosusedske odnose u regionu 1foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je uz najviše državne počasti predsednicu Kosova Vjosu Osmani koja boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. „Uveren sam da će razgovori potvrditi bliske i kvalitetne dobrosusedske odnose, snažnu posvećenost evropskoj i evroatlantskoj viziji i dati podsticaj jačanju međudržavnih odnosa Crne Gore i Kosova“, napisao je Đukanović na Tviteru, prenose crnogorski mediji.

„Razumemo ambicije Kosova da postane članica Saveta Evrope i dobije status kandidata za EU i to snažno podržavamo“, saopštio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem Sadrijom.

Predsednica Kosova, koja boravi u poseti Crnoj Gori, jasno je rekla da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ne želi dobrosusedske odnose u regionu.

„Odnos između dve zemlje je sadržajan i prijateljski. Ostaje nam da radimo na ustavnoj vidljivosti i legitimizaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo opredijeljenost za unapređenje saobraćajne infrastrukture“, rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

On je istakao da Crna Gora pomno prati sve što se dešava u pregovorima Kosova i Srbije.

„Uvereni smo da se može postići održiv sporazum. Rešenjem tog pitanja bila bi rešena stabilnost ovog regiona“, rekao je crnogorski predsednik.

Osmani je istakkla da je prijateljstvo naših građana jedinstveno.

„Veliko je zadovoljstvo razgovarati o izuzetnom potencijalu saradnje. Kao dve nezavisne zemlje, naši odnosi su još zategnutiji zbog međuljudskih odnosa. Zato je važno da je ovo poseta prijateljskoj zemlji. I jedni i drugi prolazimo kroz izazove“, rekla je ona.

Osmani Sadriu je naglasila da ruski predsednik Vladimir Putin ove dve nezavisne države naziva privremenim projektima.

„Crna Gora i Kosovo su suverene države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavićemo da radimo u cilju rešavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavićemo putem mira i stabilnosti. Hvala vam predsedniče na nepokolebljivoj podršci našem putu i što naš savez predstavlja put za ceo region. Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinelo je miru u celom regionu“, naglasila je Osmani Sadriu.

Ona je, između ostalog, rekla da samo jedna zemlja u regionu ne želi dobrosusedske odnose, a to je Srbija.

„To je jedini izvor rizika za nestabilnost. Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije, jer je to jedini način da se postigne mir u regionu“, smatra predsednica Kosova.

Prema njenim rečima, Crna Gora je do sada pokazala jasnu podršku Kosovu na svim poljima.

„Podrška Đukanovića je do sada višestruko dokazana. Ne sumnjam da će se podrška Crne Gore nastaviti“.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da je jasno da nema skrivenih motiva u podršci koju Crna Gora pruža Kosovu.

„Ovaj region će biti stabilniji kada bude integrisan u evroatlantske strukture. Kada podrška dolazi iz regiona, to je najvažnije. Ne sumnjajte u našu podršku i važnost te podrške. Crna Gora je ostvarila mnogo veći značaj i kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na svoju veličinu. U posljednje dvije godine lutanja, ne verujem da smo izgubili taj kredibilitet“, rekao je Đukanović.

Osmani o Kurtiju i francusko-nemačkom planu:

„Stavovi Kosova o planu su jasni od kada je taj dokument predložen. Uvek naglašavamo da u ovom procesu postoje stvari koje se moraju objasniti. Moramo da pregovaramo o međunarodnim garancijama. Mnogi aspekti ovog plana moraju biti razjašnjeni“, rekao je Osmani Sadriu.

O Zajednici srpskih opština

Predsednica Kosova je naglasila da se ne radi o novim okolnostima.

„Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi dovelo do stvaranja entiteta kao što je Republika Srpska. Težimo evropskim uzorima iz 21. veka. Srbija nastavlja da podriva naš suverenitet. Pitanje manjinskih prava je na stolu, ali ne želimo da Srbiji damo instrument kontrole koji će narušiti naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode ka segregaciji. Na tom nivou se ne može uvesti izvršna vlast. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani, nakon tolikih patnji zbog režima devedesetih, zaslužuju mir“, zaključila je Osmani Sadriu, prenose CDM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.