Plenković poziva građane da zbog prelaska na evro polože keš u banke 1Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas građane da zbog očekivanog prelaska na evro od početka 2023. polože keš na svoje račune u bankama i najavio da će od početka septembra cene u zemlji biti iskazane u kunama i evrima da bi se građani prilagodili na novu valutu.

„Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane“, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj je predstavljen predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, koji je danas upućen u javno savetovanje.

Plenković je pozvao građane da već sada gotov novac koji imaju kod sebe stave na svoje račune u bankama, jer će ih banke prelaskom na evro automatski pretvoriti u tu valutu.

Premijer je istakao da će za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biti evro, a da će zbog lakšeg prebacivanja cena iz kuna u evro, one još godinu posle uvođenja evra, biti istaknute u obe valute.

On je naveo da tokom 2023. neće biti troškova prilikom zamena kuna u evro u bankama, Hrvatskoj pošti i Finansijskoj agenciji, a da će se po isteku tog roka, novčanice kune moći zameniti za evro u Hrvatskoj narodnoj banci.

Plenković je naglasio da je uvođenje evra kulminacija procesa na kojem se u Hrvatskoj radi poslednje dve decenije, od kada je podnela zahtev za ulazak u EU i čija je članica od 2013.

„Šengenski prostor i evropodručje su jedine dve dublje integracije u koje Hrvatska još treba da pristupi, a 2022. će biti godina odluka i o jednom i o drugom“, ukazao je hrvatski premijer.

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da će se koristiti razni mehanizmi da bi se sprečio bilo kakav dodatni, neopravdani porast cena zbog uvođenja evra.

On je dodao da su analize sedam zemalja koje su zadnje uvele evro polazale da je negativan efekt bio jednokratan, na godišnjem nivo od 0,2 postotna boda.

Guverner Boris Vujčić rekao je da je inflacija u drugim državama posle uvođenja evra porasla između 0,2 i 0,4 odsto najviše.

Prema njegovim rečima, očekuje se da bi učinak uvođenja evra na ukupnu stopu inflacije biti manji od deset odsto.

On je rekao da očekuje da će se snažni inflacijski pritisci nastaviti do polovine godine, a da će se u drugoj polovini početi „izduvavati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.