Foto: Tviter@DenisKeefe

 Svečanosti priređenoj u čast dr Inglis, jedne od prvih žena koje su diplomirale medicinu u Edinburgu, i u čast Bolnica škotskih žena u matičnoj katedrali Škotske prezbiterijanske crkve prisustvovala je i škotska premijerka Nikola Sturdžeon, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, uključujući britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa, i potomci učesnika rata, a britansku kraljevsku porodicu je predstavljala princeza En, kćerka kraljice Elizabete II i princa Filipa.

O ogromnom zalaganju dr Inglis u Srbiji govori i činjenica da je ona bila prva žena kojoj je dodeljen „Orden belog orla“, kao i Orden Svetog Save, a rezidencija ambasadora Velike Britanije u Beogradu od 2015. nosi njeno ime.

Pošto joj je nakon izbijanja Prvog svetskog rata odbijen zahtev da se pridruži vojsci, Elsi Inglis odlazi u Srbiju i osniva sanitetske jedinice Bolnice škotskih žena (Scottish Women’s Hospitals) koje je činilo više od 600 žena iz Škotske i drugih delova Ujedinjenog Kraljevstva. One su se tokom epidemije pegavog tifusa humanitarnim misijom isticale širom Srbije, a deo njih se čak sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije.

Bolnice škotskih žena su tokom epidemije pegavog tifusa delovale u mnogim srpskim gradovima, poput Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka, Vranja, Niša, Bajine Bašte itd. Elsi Inglis je posle kraćeg boravka u nemačkom zarobljeništvu, svoju misiju nastavila na rumunskom i ruskom frontu.

Prema dostupnim istorijskim podacima, Bolnice škotskih žena su tokom Prvog svetskog rata, kroz razne aktivnosti ženskih organizacija, u Velikoj Britaniji prikupile humanitarne pomoći i sanitetskog materijala u današnjoj vrednosti od 53 miliona funti. Tokom dobrovoljne službe u Srbiji je preminulo 19 članica Bolnica škotskih žena.