Svet preduzima mere zbog novog soja korona virusa iz Južne Afrike 1Foto: Beta/AP/Jerome Delay

Niz zemalja obustavio je vazdušni saobraćaj sa zemljama na jugu Afrike, a u Aziji i Evropi, kao reakcija na vesti o novom potencijalno prenosivijem soju korona virusa, pale su akcije.

Samo nekoliko dana od kada je novi soj prijavljen u Južnoj Africi, ta informacija je počela da utiče na svet osetljiv na loše vesti o kovidu-19 i u vreme kada je broj umrlih u svetu prešao pet miliona.

Novi soj virusa B.1.1.529 detektovan je u Južnoj Africi, a zabrinjavajuće je što ima veliki broj mutacija, što može da utiče na to kako se virus ponaša.

Evropska unija preporučila je zabranu letova iz zemalja na jugu Afrike. Prvi slučajevi van Afrike pojavili su se u Izraelu, Hongkongu i Belgiji.

Medicinski stručnjaci uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju koja hitno danas razmatra novi soj, upozorili su da se ne reaguje preterano dok svi elementi ne budu jasni, ali zemlje koje su već počele da donose mere kažu da je njihova zabrinutost opravdana.

Svet preduzima mere zbog novog soja korona virusa iz Južne Afrike 2
Foto: Beta/AP/UGC

EU će uvesti zabranu letova iz zemalja na jugu Afrike, a nekoliko članica Unije već je samostalno zabranilo letove.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da letovi treba da budu prekinuti dok ne bude bilo jasno koliku opasnost predstavlja ova nova varijanta virusa i putnici koji se vraćaju iz te oblasti treba da poštuju stroge propise karantina.

Ona je insistirala na tome da treba biti izuzetno obazriv.

„Ono što znamo je da mutacije mogu da dovedu do pojave i širenja još više zabrinjavajućih sojeva virusa, koji mogu da se prošire po svetu u roku od nekoliko meseci“, rekla je fon der Lajen.

Velika Britanija delovala je isto, a britanski minstar zdravlja Sadžid Džavid rekao je poslanicima da prve indikacije ukazuju da ovaj soj može biti prenosniji od delta soja i da bi vakcine koje sada postoje mogle da budu manje efikasne protiv njega.

„Moramo delovati brzo i što je pre moguće“, rekao je on.

Belgija je postala prva zemlja u EU gde se pojavio jedan potvrdjen slučaj tog soja virusa. To je osoba koja je došla iz inostranstva.

„To je sumnjiva varijanta, ne znamo da li je vrlo opasna“, rekao je belgijski ministar zdravlja Fank Vandenbruke.

Izrael, jedna od zemalja na svetu gde je najveći procenat vakcinisanih protiv kovida, objavio je danas da je takodje detektovan prvi slučaj novog soja, kod putnika koji se vratio iz Malavija. Taj putnik i još dve osobe na koje se sumnja da su zaražene su stavljeni u izolaciju. Svi troje su vakcinisani.

Novi soj je odmah uticao na berze širom sveta i glavni indeksi pali su u Evropi i Aziji, a Dau Džouns je pao 800 poena pre otvaranja berzi u SAD.

Pale su i cene nafte. Tako je američka sirova nafta pala 6,7 procenata na 73,22 dolara, a medjunarodni Brent za 5,6 procenata, što je neoubičajeno veliko za obe za samo jedan dan.

Akcije aviokompanija takodje su pogodjene tako je Lufthanza izgubila 12,4 odsto, IAG matična kompanija Britiš ervejza i Iberije pao je 14,4 odsto, IziDžet 10,9 odsto a Er Frans-KLM 8,9 odsto.

SZO je upozorila da ne treba izvoditi zaključke suviše brzo.

Svet preduzima mere zbog novog soja korona virusa iz Južne Afrike 3
Foto: Beta/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti složili su se i saopštili da snažno odvraćaju od uvođenja zabrana putovanja za ljude iz zemalja u kojima je prijavljen ovaj soj virusa navodeći da se za vreme pandemije pokazalo da je uvodjene zabrane putovanja iz zemalja gde je prijavljen neki novi soj nije dalo bitne rezultate.

Ali niko se ne obazire na to upozorenje.

Velika Britanija je objavila da zabranjuje letove iz Južne Afrike i još pet južnoafričkih zemalja od danas u podne i da svako ko je nedavno doputovao iz tih zemalja mora da uradi test na koronavirus.

Nemačka je saopštila da je zabrana putovanja na snazi već od večeras. U Nemačku iz tih zemalja moći će da udju samo nemački državljani i moraće da idu u 14-odnevni karantin bez obzira da li su vakcinisani.

Italijansko ministarstvo zdravlja takodje je objavilo mere zabrane u Italiji za sve koji su bili u sedam južnoafričkih država – Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvantini u poslednjih 14 dana zbog novog soja.

Holandija i Češka planiraju slične mere.

Japanska vlada objavila je danas da će japanski državljani iz južnoafričkih zemalja Esvantini, Zimbabve, Namibija, Bocvana, Južna Afrika i Lesoto morati da idu u karantin u vladinom smeštaju deset dana i da urade kovid test trećeg, šestog i desetog dana. Japan još nije otvorio granice za strane državljane.

Ove nove mere brzo su uticale na svet sporta. Grupa britanskih i irskih golfera povukla se sa Otvorenog prvenstva u Johanesburgu pre druge runde, danas, kada je britanska vlada objavila da zabranjuje letove iz Južne Afrike.

Korona virus se menja dok se širi i mnogi novi sojevi, uključujući one sa zabrinjavajućim mutacijama često samo izumru. Naučnici paze na moguće promene koje bi mogle da budu prenosnije, ili smrtonosnije, ali ispitivanje da li će novi sojevi imati uticaj na javno zdravlje može da traje dugo.