Foto: EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS

Trump je to poručio kao odgovor na Kimovu objavu da je njegovo dugme za nuklearno oružje spremno, a da je u njegovom domašaju čitavo američko kopno.

„Severnokorejski lider Kim Džong Un upravo je izjavio da je ‘njegovo nuklearno dugme u svakom trenutku na stolu’. Hoće li ga, molim vas, neko iz njegovog istrošenog i neuhranjenog režima obavestiti da i ja imam nuklearno dugme, samo što je ono mnogo veće i mnogo moćnije od njegovog, i moje dugme radi“, objavio je Tramp na Tviteru.

Američka agencija Associated Press objasnila je da Tramp ne poseduje stvarno nuklearno dugme na svom radnom stolu, već da taj sistem može da se pokrene određenim procedurama o kojima vodi računa grupa vojnih oficira koji su u stalnoj pratnji američkog predsednika.

Radio Slobodna Evropa podseća da je Kim-Džong Un u novogodišnjem obraćanju upozorio da je, kako je rekao, „neuklerno dugme“ na njegovom stolu i da oružje može doseći SAD, ali je naglasio da će upotrebiti oružje samo ukoliko Pjongjangu bude ugrožena bezbjednosti.

„To je realnost nije pretnja“ rekao je Kim, koji je takođe uputio poziv Južnoj Koreji da započnu pregovore i da je njegova zemlja zainteresovana da učestvuju na Olimpijskim igrama koje sledećeg meseca počinju u Pjongčangu.

Tramp je rekao da je skeptičan po pitanju bilo kakvog otvaranja pregovora između dve strane, ali je Severna Koreja odgovorila pozitivno, predloživši razgovor na visokom nivou sa Pjongjangom 9. januara.

Severna Koreja je otvorila pogranični komunikacioni kanal u sredu sa Južnom Korejom nakon skoro dve godine dok se dve zemlje pripremaju da istraže mogućnost pregovora licem u lice, nakon meseci tenzija sa Pjongjangom oko njihovog nuklearnog oružja u balističkog raketnog programa i testiranja, navodi se na sajtu RSE.