"Ukrajinski otpor ne jenjava, Putinov cilj isti": Šta će biti s ratom po zimi? 1Foto: EPA-EFE/MAKSIM BLINOV

Smanjeni tempo u borbama u Ukrajini biće nastavljen u sledećih nekoliko meseci, rekla je direktorica Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Haines. Dodaje da „nema dokaza da ukrajinski otpor jenjava“.

Rusija će, navela je, nastojati da utiče na sposobnosti Ukrajine da vodi rat.

„Ukrajinska privreda ima velike probleme. Bilo je razarajuće, i … očito će i na njega uticati urušavanje elektroenergetske mreže.“

Putin je, smatra, bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više.

Rusija je, podsetimo, izgubila više od polovine ukrajinskih teritorija koje je osvojila početkom rata. 

Haines je rekla da se većina borbi trenutno vodi na istoku Ukrajine, oko grada Bahmuta i u regiji Donjeck. Dodala je kako je tempo borbi usporen nakon ruskog povlačenja iz Hersonske oblasti prošlog meseca.

„Mislim da Putin postaje sve informisaniji o izazovima s kojima se njegova vojska suočava. Ali još uvek nam nije jasno ima li on u ovoj fazi ima punu sliku o tome koliko su izazovni ti problemi“, kazala je, pa dodala: „Vidimo pad morala, probleme sa snadbevanjem, nestašicom municije, logistikom.. celu seriju izazova s kojom se Rusi suočavaju“.

Haines je rekla kako se čini da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promenili, ali američki obaveštajni analitičari misle da bi on mogao biti voljan smanjiti svoje kratkoročne vojne ciljeve „privremeno s idejom da se onda vrati na to pitanje kasnije.“ Rekla je kako se čini da Rusija troši svoje vojne zalihe „prilično brzo“.

Haines je rekla da su Sjedinjene Države „videle neke pomake“ u snadbevanju municijom iz Severne Koreje, „ali to u ovoj fazi nije velika količina“. Rekla je da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letelice i da Moskva traži druge vrste preciznog naoružanja od Teherana, nešto što bi bilo „vrlo zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.