Bošnjaci van ustavnih načela 1Sulejman Ugljanin Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, povodom dvadesetogodišnjice zločina u Štrpcima, na konferenciji za novinare, rekao je da je nad Bošnjacima bilo još nekoliko zločina, koji još nisu rasvetljeni, a počinioci kažnjeni.

Ocenio je da „u Srbiji ne postoji vladavina prava, pravna sigurnost i država ne funkcioniše“.

– Državni organi, koji treba da spreče zločine, ne funkcionišu, ne deluju preventivno, a kada se zločini dese, ne rade ništa da se otkriju i kazne počinioci. Ti organi se stavljaju u službu srpskog naroda, a na štetu svih ostalih – naglasio je Ugljanin i dodao da je njegova partija „pokušavala da kroz državne institucije reši nagomilane probleme Bošnjaka.

Ugljanin je istakao da to nije moguće i da su iscrpljeni svi mehanizmi koji su bili na raspolaganju da se napravi makar „jedan korak ka poboljšanju sigurnosti i budućnosti Bošnjaka“. Zbog toga su sada na novom početku. Lider SDA Sandžaka pozvao je međunarodnu zajednicu „da uveže Bošnjake kao narod i da se reši status Bošnjaka i Sandžaka“.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bač, na železničkoj stanici u Štrpcima, izveli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari