Budite reporter Danasa: Šta su nam pisali čitaoci 1

Srpska javnost i većina medija, zatrprani „visokom politikom“ i propagandističkim novinarstvom, kao da su izgubili iz vidokruga takozvanog običnog čoveka i probleme koji ga okružuju. Nekoliko stotina komentara, koji su nam pristigli u okviru akcije „Budi reporter Danasa“, pokazuju koliko širok spektar problema sa kojima se naši čitaoci susreću u svakodnevnom životu.

Veliki broj tema koje smo uspeli da obradimo samo zahvaljujući našim reporterima – čitaocima tiče se najšreg spektra društvenih zbivanja

Primera radi, ne želeći nikoga da potcenjujem, sasvim sam siguran da su  meštani sela Gornja Vranjska kod Šapca zainteresovani za ukrajinsku krizu ali da im je mnogo važnije, kako kažu, da u 21. veku na pregled kod lekara, moraju da putuju osam kilometara, iako imaju potpuno opremljenu zdravstenu ambulantu, a ni poštu ne dobijaju na kućne adrese.

Slična je isutuacija i u selu Radošin kod Svilajnca. Oni su se javili Danasu je jer je nedavno je zabranjeno korišćenje skele na Velikoj Moravi, što nanosi veliku štetu poljoprivrednicima jer se obradiva zemlja nalazi na suprotnoj obali. Želeli su da reše muke još pre 15 godina, ali se novac koji su uložili u izgradnju mosta negde “zadenuo“.

„On se ponaša kao da smo mi ovde svi podstanari. On je vlasnik zgrade, a mi živimo kod njega”, javili su nam stanari zgrade na Beogradskom putu broj 71 u Subotici, tvrdeći da njihov komšija šest godina upravlja ovom stambenom zajednicom bez licence.

Sa druge strane, slučaj mlade Šapčanke Milice Filipović (23), koja tvrdi da je u januaru prošle godine doživela ginekološko nasilje u GAK “Narodni front”, uzburkao je javnost, otvorio brojne teme i prešao granice Srbije.

Posle teksta objavljenog u Danasu, Beogradskom centru za ljudska prava, koji pravno zastupa Milicu Filipović, javila se grupa lekara i medicinskih tehničara koji tenutno rade na klinikama u Nemačkoj, a koji imaju iskustva i praksu u srpskim bolnicama. Njihova želja je, kažu, da pomognu i objasne kako se ova procedura sprovodi u Nemačkoj.

Reporteri Danas skrenuli su nam pažnju na sudski proces jer posle  punih šest godina procesa  tužena Elektroprivreda Srbije jer nisu zaposlili sina svog preminulog radnika, što je bila njihova obaveza po kolektivnom ugovoru, kao i da devet dana ispred zgrade požarevačke Skupštine grada štrajkuje Radica Dimitrijević i nema nameru da se pomeri, dok se konačno ne reši dvanaestogodišnji spor oko lokala za koji je tada dala 32.500 evra a koji joj je oduzet i dodeljen drugom vlasniku dok je firma kojoj dala novac bankrotirala i navodno sa tim više nema nikave veze.

Čitalac Danasa iz Vladičinog Hana skrenuo nam je pažnju na priču koja je do javnosti doprla zahvaljujući našem portalu. Vlasnik firme „Građevinac“ iz Vladičinog Hana, Zoran Anđelković Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Nišu podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika ove opštine, Gorana Mladenovića, zbog sumnje na „zloupotrebu službenog položaja“, a sve zbog donošenja „nezakonitih odluka po pitanju izgradnje infrastrukture u Vladičinom Hanu“.

Bilo je, naravno, još mnogo vesti i priča i biće ih još i više ukoliko postanete reporter Danasa. Zato vas molimo da nam se javite, bez obzira da li se radi o problemu na koji želite da skrenete pažnju ili da nam ukažete na pozitivne primere iz vaše okoline.

Budi reporter Danasa!

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari