Dragojević: Ne bismo imali murale Mladiću da smo decu učili o njegovim zločinima 1Srđan Dragojević foto EPA-EFE/URS FLUEELER

Poznati reditelj i scenarista Srđan Dragojević rekao je za N1 da je situacija u zemlji dosta dramatičn, i da bi voleo „da postoji mnogo više dijaloga: „Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca da smo imali takvo obrazovanje i da smo decu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić.

„Voleo bih da postoji jedna normalna politička kultura dijaloga, da postoji jedna normalna smena vlasti bez ikakvih trzavica, bez nekakvih protesta“. Za Vučićev odnos prema ratnim zločinima, Ratku Mladiću i Srebrenici, rekao je da su „sve to samo jeftini spinovi“. “

Na pitanje kako vidi trenutnu političku situaciju u Srbiji, odgovara:

„Ja imam jedan životni stav, kada sam u susedstvu ne volim uopšte da kritikujem stanje u svojoj zemlji. Kada sam sa nekim sarađivao obično izbegavam tu osobu da kritikujem. Celi život poštujem ta pravila koja su ja mislim pravila lepog vaspitanja. Situacija u našoj zemlji je dosta dramatična. Voleo bih da je mirna, voleo bih da postoji mnogo više dijaloga. Voleo bih da postoji jedna normalna politička kultura dijaloga, da postoji jedna normalna smena vlasti bez ikakvih trzavica, bez nekakvih protesta”.

Smatra da Srbiji pretstoji veoma izazovno razdoblje: “Izbori na svim nivoima su u aprilu. Ja nisam neko ko se uopšte bavi politikom. Dnevna politika me ne zanima ni najmanje. Ja sam čovek kojeg zanima kulturna politika, obrazovna politika i ekologija.”

Kratko se osvrnuo i na svoju nedavnu izjavu o tome da će Vučić za deset godina postati nebitan.

„Ja sam to stavio u kontekst poimanja moje profesije. Meni Vučić nije briga. Meni je briga hoće li moj film biti dovoljno dobar da preživi 10, 20 godina. Moram reći da je za mene svaki političar pre svega javni službenik”, kazao je.

Komentarisao je i Vučićev odnos prema ratnim zločinima, Ratku Mladiću i Srebrenici, rekavši da su sve to za njega samo jeftini spinovi.

“Ne bi mi pričali o muralu Ratka Mladića, da smo od 2000. godine kad je otišao Slobodan Milošević, uložili ozbiljan novac u demilitarizaciju, u civilizovanje ljudi, u obrazovanje i kulturu. Mi ne bismo pričali o budalastom muralu ratnog zločinca da smo imali takvo obrazovanje i da smo decu učili kakve zločine nedopustive je učinio Ratko Mladić. Da smo učili o nekim važnim stvarima, nepobitnim stvarima naše istorije. Ne da mi se pričati o bedastoćama, postoje suštinski važnije stvari”, rekao je Dragojević.

Ekološki protesti

Dragojević ističe da učestvuje aktivno u ekološkim protestima kao građanin.

“Iz moje porodice na protestima uvek je petoro do šestoro ljudi. To je važna stvar ne samo zbog Rio Tinta, već je važna stvar zbog toga što ne postoji ni minimum transparentnosti vezano za delovanje Rio Tinta. Tu nije samo Rio Tinto. Ja odbijam da ne spomenem i kineski rudnik koji je nedavno otvoren. Strašno je fleksibilan odnos vlasti prema kršenju ekoloških propisa od strane kineskih kompanija”, pojašnjava.

“Kad dođe do toga da je zagađenje ogromno i da je Beograd više puta bio na listi najzagađenijih gradova sveta, onda ljudi to počnu da shvataju. Ja mislim da je politika vezana za ekologiju vrlo važna i ja jako podržavam sve ove nove ekološke pokrete jer mislim da će njihovo delovanje biti važno na političkoj sceni Srbije u narednih nekoliko godina“, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari