Istraživanje pre 20 godina: Miroljub Labus bi glatko pobedio u trci za predsednika Srbije 1Foto: Radenko Topalović

„Miroljub Labus bi u ovom trenutku glatko pobedio na izborima za predsednika Srbije. Pitanje je samo da li bi želeo da uđe u trku, da li ga to uopšte interesuje. I koliko fizički može da izdrži kampanju“, rekao je pre 20 godina za Danas politički analitičar i istraživač javnog mnjenja Srđan Bogosavljević, nakon tadašnjih istraživanja koje je Stratedžik marketing sproveo.

Prema rečima Bogosavljevića, Labus je već decembra 2001. sustigao Vojislava Koštunicu u opštoj populaciji, a od novembra je ispred njega po rejtingu koji uživa kod pristalica DOS, čak i u populaciji orijentisanih birača.

„Najsnažniji zajednički interes Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije je ostanak Milana Milutinovića na mesto predsednika Srbije, jer, ako njega izruče Hagu, imamo sutra izbore i dolazi treći igrač – Miroljub Labus. Vojislav Koštunica ne može da se kandiduje, zato što je još uvek predsednik Jugoslavije (skočio bi sam sebi u stomak), a Zoran Đinđić ne može da pobedi“, naveo je Bogosavljević. On je dodao da se istraživanja rade mesečno na reprezentativnom uzorku.

Autor teksta podseća da Milanu Milutinoviću petogodišnji mandat ističe u septembru i da do kraja godine moraju da se održe predsednički izbori. Takođe se citira tadašnji premijer Srbije, Zoran Đinđić da „nije baš tačno“ da će se optuženi za ratne zločine naći u Hagu u naredna dva meseca.

Istraživanje pre 20 godina: Miroljub Labus bi glatko pobedio u trci za predsednika Srbije 2
Foto: Arhiva Danasa

Danas je podsetio i da je nekoliko dana pre toga objavio informaciju iz izvora bliskih Vladi Srbije da Milutinović (jedan od četvorice saradnika Slobodana Miloševića, čiji je haški proces u to vreme počeo) razmišlja o predaji Tribunalu, tačnije da prikuplja dokumentaciju za svoju odbranu, računajući da bi mu dobrovoljan odlazak dao mogućnost da se brani sa slobode.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Prema rečima izvora Danasa, Milutinovićeva namera je izazvala negodovanje u Vladi, budući da bi njena realizacija podrazumevala vanredne izbore.

„Ja sam nekoliko puta rekao da dok je predsednik države Milutinović ima imunitet i oko toga nema pogađanja“, rekao je Đinđić u Kragujevcu na proslavi Dana državnosti Srbije, a preneo naš list pre dve decenije.

Miroljub Labus je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ. Ostala je zabeležena i njegova izjava, znakovita za odnos sa ključnim figurama u Srbiji.

„Vi se svađajte, a ja odoh na odmor”, rekao je Labus Zoranu Đinđiću i Vojislavu Koštunici u leto 2001. godine.

Iako je bio jedan od predsedničkih kandidata, Miroljub Labus nikada nije postao predsednik Srbije. Sredinom novembra prošle godine kao glavni urednik „Bele knjige 2021“ Saveta stranih investitora pojavio se na predstavljanju „Bele knjige 2021, kada je izjavio da su privredni rezultati Srbije bolji od očekivanog, kao i da će zemlja ostvariti veći privredni rast nego mnoge zemlje u svetu, ali da će se već ove godine stope rasta vratiti na one pre krize.

Podsećamo, Milan Milutinović se posle prestanka mandata dobrvoljno predao Međunarodnom sudu u Hagu u januaru 2003. U februaru 2009. Haški tribunal ga je oslobodio po svim tačkama optužnice.

Posle isteka predsedničkog mandata Milana Milutinovića i izbora novog predsednika Srbije, na funkciji vršioca dužnosti bili su: Nataša Mićić (30. decembar 2002 – 4. februar 2004), Dragan Maršićanin (4. februar – 3. mart 2004), Vojislav Mihailović (3 – 4. mart 2004) i Predrag Marković (4. mart – 11. jul 2004).

Boris Tadić za predsednika Srbije biran je dva puta na predsedničkim izborima: 2004. i 2008. Na predsedničkim izborima 2012. godine u drugom krugu izbora Tomislav Nikolić pobeđuje dotadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa 49,54 naspram 47,31 odsto i time postaje predsednik Srbije. Polaganjem zakletve pred poslanicima Narodne skupštine na dužnost je stupio 31. maja 2012.godine.

Na izborima održanim 2. aprila 2017. godine za predsednika Srbije izabran je Aleksandar Vučić.

Upravo ovih dana u Srbiji se prikupljaju potpisi i predaju izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) za predstojeće vanredne parlamentarne izbore koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao za 3. april. Za isti dan je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao  lokalne izbore.

Kandidature na predsedničkim izborima, koji će se takođe održati 3. aprila, a biti raspisani početkom marta, do sada je najavilo tek nekoliko političkih organizacija.

A aktuelni predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je njegova kandidatura za drugi predsednički mandat verovatna opcija, ali da se još razgovara o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari