Danas saznaje: Član komisije za preispitivanje doktorata Jelene Trivan podneo ostavku 1Foto: Medija centar, BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Borivoje Baltazarević, član stručne komisije za preispitivanje doktorske disertacije direktorke Telekoma Srpska Jelene Trivan, podneo je ostavku na tu funkciju, saznaje Danas.

Zanimljivo je da je Baltazarević ostavku podneo samo dan nakon što je dobio nacrt izveštaja, napisan na osnovu rada ostala tri člana komisije, u kome su potvrđene sumnje da je Trivan plagirala svoju doktorsku disertaciju.

Baltazarević je, podsetimo, u stručnu komisiju imenovan na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO), a na to se čekalo više od godinu dana, jer se prvobitno ispostavilo da zahtev Filološkog fakulteta, na kojem je Jelena Trivan doktorirala, nije stigao do Saveta.

Tek po ponovljenom zahtevu NSVO je uradio svoj deo posla u novembru prošle godine.

U stručnu komisiju su takođe imenovani Boban Arsenijević, profesor na Univerzitetu u Gracu, i to na predlog Veća grupacija društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu, dok je Filološki fakultet za članove izabrao profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića.

Predsednik stručne komisije Boban Arsenijević za Danas kaže da je Baltezarević potvrdio prisustvo na prvom sastanku komisije, da bi da pred sam sastanak obavestio ostale članove da „zbog aktuelnog pogoršanja svog zdravstvenog stanja“ ne može da prisustvuje.

– Od tad je ignorisao svaku komunikaciju i aktivnost, uključujući narednu sednicu. Kad je ostatak komisije završio rad i sročio izveštaj, i ja ga kao predsednik komisije pozvao da ili potpiše ili izdvoji mišljenje, Baltazarević mi je rekao da je već ranije podneo ostavku Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ostavku je, inače, podneo sutradan nakon što je dobio nacrt izveštaja komisije napisan na osnovu rada ostalo troje članova, a koji potvrđuje sve navode iz zahteva za ispitivanje neakademskog ponašanja na osnovu koga je komisija formirana – navodi Arsenijević.

On dodaje da je bez Baltazarevićevog potpisa izveštaj neformalni nacrt bez ikakvog formalnog značaja.

– Međutim, mi preostali članovi komisije smo 28. decembra predali tekst usaglašenog izveštaja sa tri potpisa Filološkom fakultetu, što je potpisom i pečatom potvrdila sekretar Fakulteta – kaže Arsenijević.

Dekanka Filološkog fakulteta u Beogradu Iva Draškić Vićanović za Danas potvrđuje da je o Baltazarevićevoj ostavci najpre saznala od komisije, a da je on u petak, 29. decembra poslao mejl sekretaru Filološkog fakulteta da daje ostavku i da ju je uputio i NSVO.

Draškić Vićanović dodaje da će se Fakultet posle praznika obratiti NSVO da imenuje novog člana u stručnu komisiju.

Redakcija Danasa zatražila je i komentar Borivoja Baltazarevića, koji radi na Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić kao naučni saradnik. Pitanja smo uputili mejlom na elektronsku adresu Instituta, sa molbom da ih proslede Baltazareviću, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Izveštaj tri člana stručne komisije o doktoratu Jelene Trivan nismo uspeli da dobijemo, jer je, kako nam je rečeno, procedura u toku.

Postoje ozbiljne indicije da je bilo prepisivanja

Podsetimo, zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv bivše direktorke Službenog glasnika Jelene Trivan podnela je grupa profesora sa nekoliko fakulteta u februaru 2022, nakon što su do njih došle indicije da je ona plagirala svoj doktorat.

Jedan od potpisnika zahteva, Oliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao je ranije za Danas da materijal koji su prikupili, odštampali i predali uz zahtev, ukazuje da postoje ozbiljne indicije da doktorska disertacija Jelene Trivan nije originalno naučno delo.

Tošković je kazao da u disertaciji ima čitavih poglavlja, delova ili pasusa koji su preuzimani iz drugih izvora, bez njihovog navođenja.

S druge strane, u ranijim oglašavanjima o ovoj temi Trivan je optužila poslovnu konkurenciju i medije u njihovom vlasništvu da protiv nje vode rat.

„Kako ne obavljam akademsku funkciju, slobodno mi možete osporavati i osnovnu školu, a mogu se lično odreći svih zvanja jer moji rezultati i obrazovanje govore za sebe. Tužno je samo što najveći ‘borci za demokratsko društvo’ vode ovako odurne kampanje i ne biraju ni ljude ni sredstva. Ali, takvi ljudi su valjda propagatori vrednosti ‘što gore to bolje’, a ja verovatno ne bih ni danas bila vaša tema da je slučajno Telekom Srpske potonuo“, navela je ranije Trivan u pisanoj izjavi.

Ko je Borivoje Baltazarević?

Doc. dr Borivoje Baltezarević, naučni saradnik, rođen je 1976. godine u Nišu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Departman za engleski jezik i književnost 2001. i dobio zvanje profesor engleskog jezika i književnosti.

Akademski stepen master komunikolog stekao je 2013. na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend Univerzitet, odbranom master rada pod nazivom „Medijska manipulacija u službi interesa multinacionalnih kompanija“.

Na istom fakultetu je stekao akademski stepen doktora nauka – kulturološke nauke, odbranom doktorske disertacije pod nazivom: „Uticaj digitalnih medija na dekonstrukciju kulturnog identiteta pojedinca i društva“.

Od 5. janura 2022. je zaposlen na Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić kao naučni saradnik u oblasti društvenih nauka-politikologija.

Od 2018 do 2022. angažovan je kao docent na Visokoj školi za komunikacije, Beograd, na predmetima iz uže naučne oblasti Kultura i na Fakultetu za menadžment, Sremski Karlovci, Univerzitet Union-Nikola Tesla, Beograd, na predmetima iz uže naučne oblasti Menadžment u medijima.

Objavio je četiri međunarodne monografije i veći broj naučnih i stručnih radova u domaćoj i stranoj stručnoj periodici.

Oblasti naučnog istraživanja usmerene su na filozofiju nauke, (kulturni) identitet, kulturu sećanja i pitanja slobode pojedinca u kontekstu globalizacije i života posredovanog tehnologijom, piše u njegovoj biografiji, objavljenoj na sajtu Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari