Kako su u Gimnaziji u Lazarevcu imenovane dve v. d. direktorke? 1Foto: Gimnazija u Lazarevcu

Da ministar prosvete postavlja direktore škole po partijskoj liniji nije novina, ali da sa istim datumom Ministarstvo prosvete izda dva rešenja za dva vršioca dužnosti direktora, to do sada nismo imali priliku da vidimo.

A upravo to se dogodilo u Gimnaziji u Lazarevcu gde se danas očekuje da doskorašnja direktorka Jasna Bogunović Marković preda dužnost novoj v. d. direktorki Dragani Trebotić Pavlović.

Da je primopredaja kojim slučajem organizovana juče ujutru, dužnosti v.d. direktorke bi se prihvatila Biljana Komad, jer je najpre ona dobila rešenje o imenovanju na tu funkciju.

Bogunović Marković je ostavku na mesto direktorke podnela 18. maja iz ličnih razloga.

Zakonski rok da Ministarstvo imenuje v. d. direktora bio je dva meseca.

– Nakon informisanja zaposlenih da podnosim ostavku, predložila sam kolegama da se dogovore i među sobom izaberu predlog za v. d. direktora, jer sam verovala da će me iz Ministarstva pitati da li ima zainteresovanih pošto je nakon majskih tragičnih događaja bila poprilična konfuzija i svima je bio cilj da se situacije u školama smire. Sama sam se ponudila da do kraja nastave budem direktor, dok se i kolege i oni u Ministarstvu ne smisle šta i kako dalje. Kolege su se razmišljale i prva se javila Biljana Komad, profesor srpskog jezika koja radi u gimnaziji već dvadesetak godina i ima zapažene rezultate u svom radu. O tome su obavešteni zaposleni, Školski odbor Gimnazije u Lazarevcu, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i načelnik Školske uprave Beograd. Poslali smo svu traženu dokumentaciju za koleginicu – priča Jasna Bogunović Marković.

Rok u kome je Ministarstvo trebalo da postavi v. d. direktora je probijen, da bi u ponedeljak, 28. avgusta iz Ministarstva javili školi da dođu po rešenje za Biljanu Komad, čime bi ujedno i dosadašnja direktorka bila razrešena.

– Ja sam podigla i potpisala prijem tog dokumenta u utorak, 29. avgusta. Juče (sreda, 30. avgust) je usledio poziv iz Ministarstva da se pomenuto rešenje poništava i da neko iz škole dođe da uzme novo rešenje kojim se za v. d. direktora imenuje Dragana Trebotić Pavlović – kaže Bogunović Marković, uz napomenu da na oba rešenja stoji isti datum – 28. avgust.

I Biljana Komad i Dragana Trebotić Pavlović su zaposlene kao profesorke u Gimnaziji u Lazarevcu, ali deo kolektiva novoj v. d. direktorki zamera što je sve vreme ćutala i nijednom nije izrazila želju da bude na rukovodećoj poziciji.

Uvereni su da je svemu kumovala politika, budući da je, kako kažu, i sama Trebotić Pavlović prilikom ranijeg konkurisanja za mesto direktora Gimnazije u Lazarevcu izjavila da je članica SNS i da bi, ako nju izaberu, to bilo dobro za školu. Međutim, na tadašnjem konkursu nije dobila podršku kolektiva, niti ju je ministar imenovao.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Biljana Komad za Danas kaže da je sve što se desilo „najblaže rečeno neozbiljno“.

– Ako nisu bili za to da ja budem v. d. direktora mogli su da kažu onog trenutka kada je stigla moja biografija. Koleginica nijednom nije pomenula da je ona zainteresovana. Znam da partija o mnogo čemu odlučuje. Da sam znala šta se sprema izbegla bih da u svemu učestvujem da se ne bi pravio cirkus. U rešenju kojim je postavljena koleginica piše samo da se prethodno rešenje stavlja van snage, bez obrazloženja zašto, kako i po kom pravnom osnovu – ističe Komad.

Ona kaže i da joj je u celoj priči sumnjivo to što su nadležni iz Ministarstva kada su juče pre podne pozvali školu i saopštili sekretaru da je ipak imenovana druga v. d. direktorka, tražili da se prethodno rešenje vrati.

– Po svoj prilici je mom rešenju trebalo da se izgubi svaki trag – kaže Komad.

Iznenađenje ne krije ni predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov koji je zatražio hitan sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, budući da je Gimnazija u Lazarevcu članica ovog sindikata.

– U pitanju je prilično neuobičajena situacija koja se meri sa glupošću. Pravnik koji je uradio ovakvo rešenje je najpre ministarku Djukić Dejanović diskreditovao kao kompetentnu osobu za resor koji je dobila da vodi. Kako drugačije objasniti činjenicu da je ministarka u čijoj je nadležnosti imenovanje direktora, u dva dana imenovala dve različite osobe na poziciju direktora. Svakako da je odgovornost i na samoj ministarki jer je potpisala dva različita rešenja u dva dana, a da verovatno nije ni znala šta potpisuje, od kojih je drugo u suprotnosti sa zakonom jer ne postoji pravni osnov kojim se rešenje o prethodnom imenovanju stavlja van snage, ni u jednom paragrafu nije dato objašnjenje zašto je tako urađeno, da li je u pitanju tehnička greška ili nešto drugo – kaže Markov.

Da paradoks bude veći, dodaje on, direktorka Jasna Bogunović Marković je ostavku podnela pre tri meseca, ali se izgleda neko naknadno setio da bi mogao biti direktor.

– Nakon ovoga, ne mogu, a da se ne zapitam kako ćemo u školama decu učiti istinski vrednostima i vrlinama, pravdi, kad onima koji odlučuju o obrazovnoj politici deluje da baš one najviše manjkaju – ističe Markov.

Na sve što se prethodnih dana dogodilo obrazoloženje Ministarstva prosvete svelo se na jednu rečenicu:

– U pitanju je tehnička greška – odgovorili su iz Ministarstva na pitanja Danasa zašto je umesto Biljane Komad imenovana Dragana Trebotić Pavlović, iz kog razloga su izdata dva rešenja sa istim datumom, te zašto nisu postavili v. d. direktora u zakonom predviđenom roku.

Na pitanje da li ova promena rešenja ima veze sa tim da je novoimenovana v.d. direktora članica SNS, kako tvrde u Gimnaziji, iz Ministarstva su odgovorili da ljude postavljaju po stručnosti, a ne po partijskoj pripadnosti.

O svemu smo pokušali da čujemo i mišljenje Dragane Trebotić Pavlović. Na fiksni telefon Gimnazije u Lazarevcu jutos se niko nije javljao, pa smo molbu za komentar uputili na mejlove direktora i sekretara te škole. Odgovor čekamo.

Mandat v.d. direktora po zakonu traje do izbora novog direktora, a najduže šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari