Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju 1Gde nema citostatika, Foto: Pixabay/ stevepb

Univerzitetski klinički centar Niš je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji kod koje je došlo do nestašice citostatika, i to zbog problema u organizaciji i planiranju potrebnih količina ovih lekova u samoj ustanovi, ali je takva situacija već prevaziđena, rekli su za Danas u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

U ostalim gradovima, kako javljaju reporteri Danasa, citostatika uglavnom ima i snabdevanje je redovno.

Niš: Klinički centar jedini u Srbiji ima nestašicu citostatika

Neki pacijenti prethodno su se žalili da na Klinici za onkologiju od početka prošlog meseca nema skupih ampula “vortemyela“ i „velcade“, koje se koriste u citostatskoj terapiji, te da su prinuđeni da ih kupuju sami, ukoliko imaju ili nekako obezbede novac. Samo jedna doza leka košta oko 47.000 dinara, neophodne su dve doze sedmično, a uobičajeni ciklus terapije traje mesec dana, što znači da za taj period treba izdvojiti 376.000 dinara. „Vortemyel“ i „velcade“ se nalaze na B listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nišlijka V. Đ. (35) rekla je za Danas sredinom prošlog meseca da joj je onkolog „dao napismeno“ da ovih lekova nema u dnevnoj hematološkoj bolnici i rekao joj da ih kupi. Njena porodica je izdvojila novac jer nije želela da ona prekida terapiju, a lekar joj je kazao da će sredstva biti refundirana, mada je čula da oko povraćaja ima problema. Strašno je da su onkološki pacijenti izloženi ovakvim situacijama, rekla je ona.

“Kad odete u dnevnu hematološku ambulantu susrećete se sa teško bolesnim ljudima, koji se svaki dan bude sa mišlju koliko im je dana ostalo da žive. Vidim im taj pogled u očima, uostalom imam i ja taj pogled. Ne možete da zamislite koliko je teško kada vam lekar kaže da nemate citostatik. Na sreću, moja porodica je u stanju da plati taj lek, ali čujem od mnogih žena da nemaju novac i da im ne preostaje ništa drugo nego da čekaju da ih Onkološka klinika nabavi“, rekla je V.Đ.

Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju 2
Klinički centar u Nišu, foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

U upravi UKC Niš za Danas su kratko kazali da je “istina na trenutno nema lekova ‘velcade’ i ‘vortemyel’, da snabdevanje tim lekovima ide preko centralne nabavke, te da “uskoro očekuju njihovu isporuku”. Direktor UKC Zoran Perišić je, međutim, pre nepunih mesec dana tvrdio da nema nestašice citostatika, iako su se pojedini građani već tada žalili da ne mogu da ih dobiju u dnevnoj hematološkoj ambulanti.

U RFZO su naglasili da je “obaveza zdravstvene ustanove da, u skladu sa zalihama, na vreme planira svoje potrebe i da se blagovremeno obrati RFZO zahtevom za saglasnost za dodatno ugovaranje lekova, a ne da to uradi nakon što je lek već utrošen i zdravstvena ustanova ne raspolaže neophodnim količinama”.

„U zdravstvenim ustanovama u Srbiji nema nestašice niti prijavljene deficitarnosti, koju RFZO takođe prati i obezbeđuje potrebne lekove. UKC Niš je, dakle, jedina takva ustanova kod koje je došlo do problema u snabdevanju ovim lekovima. Imajući u vidu da nijedna druga ustanova nije prijavila problem, proizilazi da nije problem u nabavci lekova, već u organizaciji i planiranju potrebnih količina lekova za postojeće i nove pacijente u samom UKC Niš“, rekli su u RFZO.

U ovom fondu su dodali da je ovakav problem UKC-a “u ovom momentu prevaziđen i da ta ustanova može da se obrati dobavljaču za isporuku potrebnih količina ovih lekova“. Takođe, u toku je nova centralizovana javna nabavka citostatika sa B liste lekova i ti lekovi će biti obezbeđeni na vreme, rekli su.

Zrenjanin: Nema čekanja za citostatike

Najtežim onkološkim pacijentima u Zrenjaninu terapija se propisuje i daje samo i isključivo u bolničkim uslovima a ta adresa u ovovm gradu je opšta bolnica Zrenjanin.

Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, gde smo se obratili sa pitanjem ima li dovoljno citostatika i koja je dinamika njihive nabavke i davanja terapije pacijentima, odgovorili su da su odbro snabdeveni.

„Opšta bolnica Zrenjanin ima i koristi sve citostatike kao i druge relevantne ustanove u državi. Pacijenti ne kupuju citostatike, dobijaju ih u ustanovi. Niko ne čeka na dobijanje citostatika, dobijaju ih u skladu sa protokolima“, navodi s eu odgovoru zrenjaninske bolnice.

Subotica: Ne postoji nestašice citostatika

U Subotici ne postoji nestašica citostatika u apotekama, kao što se to nedavno dogodilo u Nišu. Subotičani se međutim najviše žale na povremeni nedostatak drugih lekova.

„Nestašica citostaika za sada ne postoji, svi citostatici koje pacijenti traže ili su do sada tražili su dostupni u apotekama Galen Pharm-a u Subotici“, navode za Danas u ovoj kompaniji.

Što se tiče lekova koje pacijenti redovno koriste, najviše se žale na nestašicu Eftila, za koji nije dostupna adekvatna paralela, poručuju.

Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju 3
Opšta bolnica Subotica, foto: bolnicasubotica.com

Dodaju da se pored toga pojedini pacijenti žale na nestašicu Bactrim sirupa za decu, Lorazepam 1mg, Duoplavina i sličnih lekova.

Predstavnica Udruženja „Jedna uz drugu“ iz Subotice, Milica Pećerić, kaže za Danas da se članice ovog udruženja koje primaju citostatike, hemoterapiju zbog kancera dojke, nisu žalile na nedostatak citostatika i da redovno dobijaju terapije.

„Nemam saznanja o tome da moraju lekove kupovati, to se dobija na recept, preko Fonda i onda oni dobijaju redovnu terapiju. Tu i tamo se dešavaju slučajevi, da nešto ne bude danas nego sutra, ali to se dešava, i to su izdvojeni, individualni slučajevi – toga ima uvek“, napominje Pećerić.

Dodaje da nema saznanja kakva je situacija sa citostaticima koje koriste drugi onkološki pacijenti, ali da ona ne dobija pritužbe od svojih članica da im nedostaje terapija.

Vranje: Svi pacijenti redovno primaju terapiju

U dnevnoj Onkološkoj bolnici ZC u Vranju gde dnevno u proseku hemoterapiju prima izmđu 17 i 25 pacijenata sa područja sedam opština Pčinjskog, ali i Kosovskog pomoravlja nema nestašice citostatika.

-Trenutno nam nedostaje „irinotekan“ koji se koristi u terapiji kod karcinoma debelog creva. To je trenutna nestašica i očekujem da već početkom naredne nedelje i ovaj citostatik dobijemo – kaže za Danas dr Kosta Zdravković, načelnik Onkološke bolnice u Vranju.

On ne očekuje nikakve probleme i u narednom periodu jer su javne nabavke na vreme obavljene i svih citostatika ima dovoljno za potrebe ove zdravstvene ustanove na jugu Srbije.

Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju 4
Zdravstveni centar Vranje, foto: V.R.

Od pacijenata koji su ranije primali hemo terapiju saznajemo da postoji krajnje velika procedura u slučaju kada nekog od citostatika nema, pa ukoliko ga ne kupite u privatnoj apoteci onda morate da otkažete termin za terapiju.

-U tom slučaju postoji papirološki dug proces kako bi ste lek mogli da kupite o svom trošku, jer se radi o preparatima pod posebnim režimom zašta vam je potrebno više lekarskih izveštaja i potvrde iz zdravstvene ustanove.Na sreću tih slučajeva u poslednje vreme nije bilo – kaže za Danas jedna od pacijentkinja.

Šabac: Lekova ima, ali nekada treba sačekati dva do tri dana

Šapčani lekove mogu nabavljati samo u privatnim apotekama jer Apotekarska ustanova Šabac, već godnama unazad ne postoji.

Većina privatnih apoteka ima ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, pa se lekovi mogu dobiti na recept, pod uslovom da ih ima u nabavci.

„Što se citostika tiče oni u 90 odsto slučajeva idu preko Bolničke apoteke, koja ih trebuje kroz tendere. Desi se da se pojavi nestašica, u tom slučaju, ukoliko oni nemaju, mi ga nabavljamo preko veleprodaje, a oni to kasnije refundiraju“, rečeno nam je u jednoj od privatnih apoteka.

U Opštoj bolnici Šabac kažu da je snabdevenost citostaticima dobra, i da se trude da ih ima dovoljno, jer je reč o osetljivoj kategoriji pacijenata.

„Desi se nekada da za neki lek treba sačekati nekoliko dana, recimo kada je reč o jednom od citostatika koji su deo inovativne terapije za lečenje karcinoma dojke, dogodilo se da pacijentkinje koje dolaze ne mogu odmah dobiti taj lek, ali čekanje nikada nije duže od 2 do 3 dana“, rečeno nam je u ovoj zdravstvnoj ustanovi.

Vlasnica jedne od privatnih apoteka u Šapcu, kaže za Danas, da se dešava da nekog citostatika nema, ali da je reč o „hroničnom deficitu“ i da je problem do dobavljača i proizvođača a ne do Bolnice“.

„To je direktna posledica trenutne svetske krize, a poblemi se javljaju i u transportu, ali i kada lek uđe u Srbiju. Prvo mora da se carini, pa da prođe Agenciju za lekove, pa Ministarstvo zdravlja i da lek na kraju dobije dozvolu za promet. Nekada u svim tim kontrolama nastane vakuum, ali ja nisam primetila da imamo većih problem sa nestašicom citostatika“, objašnjava ona.

Ono što je kaže primetila, jeste da nestašice ima u susednoj Bosni, odakle ljudi često zovu telefonom da se informišu, u potrazi za nekim od lekova.

Užice:  Nema nestašica u bolnicama i državnim apotekama 

Uz isticanje da su citostatici „strogo kontrolisane supstance, čija nabavka je centralizovana i sprovodi je Republički fond za zdravstveno osuguranje (RFZO), u Zdravstvenom centru Užice i gradskoj ustanovi Apoteka Užice, kažu da nema nestašice tih lekova.

„Na osnovu potreba pacijenata, koji se leče u Zdravstvenom centru Užice,  citostatici se trebuju periodično i do sada nismo imali problema u nabavci. Lekovi, uglavnom, stižu na vreme, izuzetno sa kašnjenjem od jednog do dva dana, zbog transporta dobavljača“, rečeno je Danasu u upravi ZC Užice.

Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju 5
Apoteka Užice Foto Nenad Kovačević

U Srbiji je, podsećaju u toj upravi, „bila nestašica leka „bortezomib“, ali je u četvrtak stigao i taj lek i nije bilo kašnjenja u sprovođenju citoterapije“.

Takođe, tvrde da ta ustanova „ima dovoljne količine tih lekova, a da se svako povećanje potreba iskazuje kroz zvaničan zahtev koji se upućuje RFZO i da lek stiže u odgovarajućem periodu“.

Taj Centar čine bolnica u Užicu, sa isturenim odeljenjima u Požegi i Novoj Varoši, i bolnice u Prijepolju i Priboju.

I u državnim apotekama u gradu kažu da nema nestašica citostatika.

„Imamo dovoljno citostatika, onih vrsta koji se koriste u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, rečeno je Danasu u tim apotekama, uz podsećanje da i oni zavise od centralizovane nabavke, koju sprovodi RFZO.

Taj Fond, dodaju, obaveštava apoteke o tome koji dobavljač je odabran tokom javne nabavke i apoteke se isključivo snabdevaju od tog dobavljača.

Kragujevac: U državnim apotekama dovoljno citostatika

Na pitanje da li u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu ima dovoljno svih potrebnih citostatika, u ovoj ustanovi Danas nije dobio odgovor. Nismo mogli da dobijemo podatke ni koji su lekovi u upotrebi, da li oni zadovoljavaju potrebe svih pacijenata kojima su potrebni, kao ni da li je tokom 2022. godine vladala nestašica ovih lekova. Sve poruke, mailovi i pozivi upućeni UKC Kragujevac ostali su bez odgovora.

Sa druge strane, u Apotekarskoj ustanovi Kragujevac ističu da je to zdravstvena ustanova sa mogućnošću pružanja usluge iz primarne zdravstvene zaštite, koja obuhvata izdavanje lekova na recept sa liste A, A1 i D.

To znači da je grupa citostatika koja se u državnim apotekama izdaje na recept ograničena. Njima pripadaju antagonisti hormona (anti estrogeni i anti androgeni), kao i inhibitori aromataze.

– Lekovi iz navedenih kategorija su dostupni pacijentima u državnim apotekama Apotekarske ustanove Kragujevac i sa otežanim okolnostima nabavke, jer kod nas nabavka podrazumeva raspisivanje tendera. Raspoloživost ovih lekova je bila zadovoljavajuća i prethodnih godina, nismo imali nestašica, ističu u Apotekarskoj ustanovi Kragujevac.

Novi Pazar: Nedostaje samo „paslodex“

Oralnih i ampuliranih citostatika ima dovoljno tvrde u Apotekarskoj ustanovi. Bolnićkoj apoteci i Dispanzeru za onkologiju u Novom Pazaru.

Načelnica apoteke u Opštoj bolnici, Kimeta Bačevac, potvrđuje da je bilo problema u snabdevaju ovom vrstom lekova.

-Do 1.juna ove godine, citostatike smo nabavljali sklapanjem ugovora između zdravstvene ustanove i dobavljača. Sada se ugovori sklapaju između Republičkog fonda zdravstvene zaštite, zdravstvene ustanove i dobavljača. I tu je nastao problem. Sada je sve normalizovano – objašnjava Bačevac i naglašava „da poremećaj nastaje samo kada se na terapiju uključuju novooboleli, jer se nabavka terapija vrši na osnovu broja pacijenata. To se brzo prevazilazi“.

Ampuliranu terapiju, koja  se daje kroz infuziju, Dispanzer za onkologiju dobija iz bolničke apoteke.

-Probelem sa nedostatkom citostatika kod nas je trajao od polovine maja do pre petnaestak dana. Nestašica se osećala kod pet, šest citostatika. Samo u nekoliko slučajeva nismo imali lek, pa su pacijenti morali da kupuju. Uz overene potvrde o kupovini i neophodnosti primanja tog leka, obraćali su se Filijali RFZO za refundaciju troškova. Sada smo dobro snabdevene. Manjka nam samo lek „paslodex“ – ističe glavna sestra Dispanzera za onkologiju Zorica Rosić i dodaje da je dobra snabdevenost i opremljenost Dispanzera, koji radi po principu dnevne bolnice, „znatno smanjilo pritiske na bolnice u Kragujevcu i Beogradu“.

U novopazarskoj Apotekarskoj ustanovi, uglavnom, izdaju se tabletarni citostatici.Njihova nabavka planira se na osnovu lekarskih i izveštaja konzilijuma.

U trećoj gradskoj apoteci, koja je glavna za snabdevanje ovim lekovima, potvrdili su da je „vrlo kratko, možda nedelju dana“ bilo nestasice „zbog neblagovremeno plaćenih računa dobavljačima“.

Koliko ima obolelih, koji u terapiji koriste citostatike, niko ne zna.

Jedino precizna evidencija postoji u Dispanzeru za onkologiju. Glavna sestra Rosić kaže da se u njihovoj bazi podataka nalazi 1.530 pacijenata i da mesečno, terapiju prima 240 obolelih. Najviše obolelih je sa tmorima na dojci, crevima i želucu.

U Apotekarskoj ustanovi „preporučuju“ da se pozovu svi izabrani lekari, u čijim evidencijama se nalaze imena pacijenata na citostatičkoj terapiji. Otvaranje njihove evidencije o broju pacijenata kojima je izdata ta terapija, zahtevan je posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari