Kancelarija za KiM oglasila se tek kad je zatvoreno Rakićevo gradilište 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Iako su se krajem prošle nedelje na udaru građevinske inspekcije nove albanske opštinske uprave u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice našli objekti čiji je investitor država Srbija, Kancelarija za KiM Vlade Ane Brnabić oglasila se tek u ponedeljak uveče kad su zabranjeni radovi i na višespratnici Gorana Rakića, predsednika Srpske liste.

Rakić odbija sve telefonske pozive, a redakcija našeg lista iz Kancelarije za KiM nije dobila odgovore na pitanja: šta je zvanični Beograd preduzeo povodom odluka opštinskih kosovskih vlasti kojima se dovodi u pitanje pravo države Srbije da gradi na prostoru KiM, koji je formalno i dalje protektorat UN i zbog čega Kancelarija nije odmah reagovala na zabranu radova na objektima koje Srbija finansira.

„Namera okupacije severa KiM nije metafora, već surova realnost. Nijedan narod ili socijalna grupa u savremenoj Evropi ne bi smeli da budu izloženi ovakvoj vrsti torture i manifestacijama neprikrivenog šovinizma“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM posle vesti da je mitrovačka inspekcija crveno-belu traku postavila i oko Rakićeve višespratnice u Ulici Vlade Ćetkovića.

U saopštenju se ocenjuje i da „lažni gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić nastavlja da se ponaša kao okupacioni upravitelj, stavljajući katanac na projekte koji za cilj imaju pomoć socijalno ugroženim porodicama, samo zato što su budući korisnici Srbi“.

„Pre nego što su lokalnu vlast uzurpirali gaulajteri Aljbina Kurtija, u toku je bila realizacija brojnih značajnih infrastrukturnih projekata, kao i projekta sa izraženom socijalnom komponentom. Nema nikakvog racionalnog razloga da nešto od čega građani imaju nedvosmislenu korist bude zabranjeno političkim diktatom… Jedini zadatak Atića i ostalih nametnutih gradonačelnika na severu KiM da na svaki način blokiraju život i da tako Srbe prisile na odlazak sa tih prostora, i zato je neophodno da međunarodni civilni i vojni predstavnici u pokrajini stave tačku na strahovladu Aljbina Kurtija“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

„Zbog nepoštovanja kosovske zakonske procedure“, kako tvrdi Erden Atić, novi gradonačelnik severnog dela Mitrovice iz Pokreta Samoopredeljenje, inspekcija je stopirala krajem prošle nedelje radove na stambenom objektu u naselju Brđani namenjenom socijalno ugroženim građanima, na novoj školi za učenike južnomitrovačkih škola koje pohađaju uglavnom Romi – gradi se u delu grada kod Vojnog remonta, kao i na novom zdanju rektorata Univerziteta u Prištini sa sedištem izmeštenom u severni deo Kosovske Mitrovice. Izgradnju sva tri objekta finansira država Srbija.

Za zabranu radova kod Rakića nema zvaničnog objašnjenja. Portal kossev.info, pozivajući se na KPS, javio je da je građevinska inspekcija u ponedeljak zatvorila još pet lokacija u Mitrovici, bez navođenja detalja. Isti izvor navodi i da je parcelu od devet i po ari na kojoj je nedovršena višespratnica Goran Rakić prijavio kao porodičnu imovinu vrednu 350.000 evra.

Ovaj objekat među Mitrovčanima poznat je kao „Rakićeva zgrada“, mada ispred nje nema table sa informacijama o investitoru, izvođačima, vrsti radova i rokovima, kao što to predviđa zakonska procedura. Danasovi izvori na terenu nezvanično tvrde da se na lokaciji u Ulici Vlade Ćetkovića navodno radilo i tokom nedavnih protesta Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog upada specijalaca KPS i albanskih gradonačelnika u tamošnja sedišta opština, kao i da su na tom gradilištu bili angažovani uglavnom albanski prevoznici.

Novi Srbi u KPS

Stanica KPS na severu KiM pojačana je sa 74 nova policajca iz nealbanskih zajednica, od kojih su četrdeset petoro Srbi. Novi srpski policajci u KPS, kako prenosi portal kossev.info, dolaze iz različitih delova KiM, ali najviše ih ima iz Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka. Oni su deo grupe od 418 svršenih kadeta KPS. Novi treći konkurs za prijem novih policajaca završava se danas. Na nedavnoj svečanosti u Prištini povodom završetka šestomesečne obuke, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je KPS „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak OVK“. Početkom prošlog novembra, posle odluke Beograda i Srpske liste da svi Srbi izađu iz kosovskih institucija, KPS je napustilo 547 srpskih policajaca koje su zamenili albanski policajci iz drugih delova Pokrajine.

Prvi češki ambasador u Prištini

Predsednik Češke Petr Pavel imenovao je Bohumila Mazaneka za ambasadora u Prištini, saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova. Mazanek je karijerni diplomata sa diplomom Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi, a do sada je bio ambasador Češke u Litvaniji, otpravnik poslova na Tajlandu i generalni konzul u Šangaju u Kini i Katovicama u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari