Koliko đaka je uhapšeno zbog širenja panike posle tragedije u Ribnikaru? 1Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Protiv 82 učenika starijih od 14 godina podnete su krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti i širenje panike i nereda preko društvenih mreža, u periodu od 3. maja do 7. jula, rečeno je za portal N1 u MUP-u Srbije.

Reč je o učenicima koji su u vreme izvršenja dela bili krivično odgovorni, odnosno stariji od 14 godina. Od ukupno 82 učenika protiv kojih su podnete krivične prijave, 29 je uhapšeno i sprovedeno pravosudnim organima na dalje postupanje, rečeno je u MUP-u.

Podsećamo da su masovna ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja i u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca dan kasnije, pokrenula niz objava, dojava, incidenata na drštvenim mrežama maloletnika, a koji se mogu podvesti pod pojmom „imitiranje“ zločina.

Tako se u danu kada se desila strašna tragedija u kojoj je ubijeno osam đaka i čuvar u OŠ „Vladislav Ribnikar“ pojavio video u kome se deca „igraju“ tako što pucaju na drugove u učionici.

Dan nakon tragedije, učenik sedmog razreda OŠ „Jefimija“ u Obrenovcu, mahao je plastičnim pištoljem, odmah nakon minuta ćutanja održanog zbog pogibije dece i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Policija je dobila poziv iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Beograda, sa informacijom da je kod dečaka koji pohađa treći razred, pronađen spisak sa imenima dece. Incident „inspirisan“ tragedijom u Ribnikaru dogodio se i u OŠ „Miloje Vasić“ kada je jedan od učenika putem društvenih mreža pokušao da imitira neke od postupaka K. K.

Dan nakon zločina policija je privela bivšu učenicu gimnazije „Ruđer Bošković“ koja je nožem povredila učenika i nastavnicu u toj školi u Beogradu.

Nekoliko dana posle zločina uhapšen maloletnik u Subotici, po prijavi FBI, koji je guglao kako se pravi bomba.

U Požegi su saslušana dvojica učenika srednje škole u tom gradu – jedan je snimao sebe i uživo emitovao snimak uz poruku da će pobiti učenike škole, dok je drugi učenik emitovao uživo snimak na kome simulira da puca u decu.

U Zrenjaninu je uhapšen devetnaestogodišnjak osumnjičen da je grupi svog razreda preko jedne mobilne aplikacije, postavio crtež na kome je nacrtana učionica sa krvavim likovima koji leže pored klupa, dok jedan drži predmet sličan pištolju.

Šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je početkom maja je da će i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biti proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

Podsećamo da je maloletnica (14) iz Futoga pored Novog Sada nedavno puštena je iz pritvora u kojem je bila dva meseca pod sumnjom da je širila paniku nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Šta kažu krivično-pravne odredbe o maloletnicima

Maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo četrnaest, a nije navršilo osamnaest godina.

Mlađi maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo četrnaest, a nije navršilo šesnaest godina.

Stariji maloletnik je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo šesnaest, a nije navršilo osamnaest godina.

Mlađe punoletno lice je lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo osamnaest, a u vreme suđenja nije navršilo dvadeset jednu godinu.

Prema maloletnom učiniocu krivičnog dela mogu se primeniti jedan ili više vaspitnih naloga za krivično delo za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. prema krivičnom delu i oštećenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari