Krivične prijave protiv dvojice direktora “Gradske toplane” zbog zagađenja Raške 1Foto: N. Kočović

Novopazarska policija podnela je krivične prijave protiv vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” Nemanje Mančića i tehničkog direktora tog javnog preduzeća Suada Suljkovića zbog zagađenja reke Raške, potvrđeno je „Danasu“ u Osnovnom tužilaštvu.

Mančić i Suljković se sumnjiče da su počinili krivično delo zagađenje životne sredine i to iz nehata, za šta mogu biti novčano kažnjeni ili im može biti izrečena kazna zatvora do dve godine.

Mrlje u Raški, kao i jak miris koji se širio njenim obalama građani Novog Pazara primetili su i osetili u subotu, 4. juna, a ubrzo su počeli da se pojavljuju i video snimci na društvenim mrežama.

Tri dana kasnije lokalna inspekcija je izvršila nadzor i otkrila da se “tečnost koja liči na naftu ili derivate nafte” u Rašku izliva iz kanalizacione cevi u centru grada.

O svemu su obavestili republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, koji je nadležan da postupa u takvim situacijama, kao i Policijsku upravu u Novom Pazaru, novoformirano odeljenje za borbu protiv ekološkog kriminala.

Nakon nekoliko sati, utvrđeno je da je nepoznata tečnost zapravo mazut i da on potiče iz “Gradske toplane”. Iako je tada otkriven izvor zagađenja, mazut se još nekoliko dana izlivao u Rašku.

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Mančić je pojedinim lokalnim medijima rekao da je do izlivanja mazuta došlo zbog obilnih kiša, kao i da nije u pitanju ljudski faktor.

Zbog zagađenja Raške održana su i dva protesta u centru Novog Pazara na kojima su građani tražili da odgovorni budu adekvatno sankcionisani, da se spreči dalje zagađivanje reke Raške, kao i da se utvrdi da li je i kakve posledice po zdravlje ljudi ostavilo izlivanje mazuta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari