Mokra Gora zaslužila je priznanje za najbolje turističko selo 1foto: Grad Užice

Nakon što od pre nekoliko dana Mokra Gora zvanično nosi titulu jednog od najboljih turističkih sela na svetu, o priznanju i planovima danas su u Drvengradu govorili supredstavnici Grada Užica, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije i poznati reditelj Emir Kusturica, koji je upravo na Mećavniku izgradio svoj dom.

Emir Kusturica, poznati reditelj rekao je da Mokra Gora danas ne bi bila ovakva da nije bilo zaštite prvog, drugog i trećeg reda, odnosno proglašenja Parka prirode.

“Ako je nagrada došla u selo, ono je to i zaslužilo. Prošle i ove godine smo imali pomoć grada Užica, a pre toga smo za 17 godina dobili podršku u vidu krpljenja dve asfaltne rupe. Na Mećavniku je 2004. godine bilo 12 objekata, sad ih je oko 65, a Iver je pretvoren u veliki hotel, divnu zgradu Parka prirode. Postoji devet vodenica koje su već napravljene i planiramo da budu u funkciji. Imamo novi put ka crkvi prema Kršanju i želimo da obnovimo Kršanjsku crkvu, da od nje napravimo mladi manastir”, rekao je Kusturica.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je Emir Kusturica odabirom Mokre Gore za svoj dom i izgradnjom Drvengrada dao ogroman doprinos da se o ovom selu čuje širom sveta.

„Od ideje do realizacije proteklo je mnogo vode, bilo je sigurno i brojnih prepreka i neodumica, ali je traganje da se pronađe mera za meru, zaštiti i oplemeni ovo jedinstveno područje urodila plodom“, rekla je Raković Radivojević.

Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu turizma, istakao je da je Mokra Gora sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela na svetu jer, pre svega, „neguje kulturu, čuva tradiciju i biodiverzitet, pruža mnoge mogućnosti za razvoj i neguje zeleni turizam“.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović čestitala je Užicu jer je prepoznalo značaj prijavljivanja na konkurs.

„Kada u ovako velikoj konkurenciji imamo našeg pobednika, to nas dodatno pozicionira kao turističku destinaciju, ali nam gradi i put ka svim ostalim selima koja su svesna svoje lepote, ali nisu svetski prepoznata.“

Direktorka TO Užice Danijela Arsić istakla je da se na projektu radilo vredno, a na podršci se posebno zahvalila resornom ministarstvu, Užicu i TO Srbije.

„Ovo priznanje stiglo je na bitan datum jer je 1921. godine počela gradnja pruge Mokra Gora“, rekao je Nebojša Mladenović, koordinator  za ugostiteljstvo MTK “Šarganska osmica”.

„Obeležavamo sto godina od tog trenutka, pa ovo priznanje dolazi u godini velikog jubileja. Mokra Gora i Šarganska osmica su nešto jedinstveno u Evropi, jedinstveno graditeljsko delo koje se čuva od zaborava. Ovo je vetar u leđa da podižemo našu kulturu, čuvamo istoriju i budemo što bolji domaćini“, kaže Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari