Najviše novoobolelih u danu od početka pandemije u Srbiji 1Foto: Beta/D. Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 18.006 novoobolelih od korona virusa i 26 preminulih. Ovo je najveći broj zaraženih u jednom danu do sada.

Prethodno, najveći broj novoobolelih u jednom danu bio je 13.753, a to je bilo 13. januara ove godine. Prvi put petocifren broj novoobolelih zabeležen je 11. januara 2022. godine (13.693).

Ukupno u našoj zemlji do sada su 1.467.198 osobe obolele od ovog virusa, a registrovano je 13.124 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 2.559 pacijenata, od kojih su 109 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 39.740 osoba, a ukupno do sada 7.703.703.

Povezane vesti:

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole danas će imati konsultacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a u sredu će Tim za škole održati sednicu na kojoj će doneti odluku na koji način učenici iz centralne Srbije (koji su još ove nedelje na zimskom raspustu) nastavljaju od ponedeljka, 24. januara drugo polugodište.

U vreme širenja omikron soja vakcinacija sama po sebi nije dovoljna i mora se kombinovati sa drugim merama. Jedna od njih jeste nošenje maske. Ipak, ova mera sama po sebi malo znači ako se ne primenjuje kako valja.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević je rekla da je u toj bolnici, u prethodnih pet dana hospitalizovano 323 pacijenata.

Prvi čovek američke farmaceutske kompanije Moderna Stefan Bansel izjavio je da bi najranije do jeseni 2023. godine u ponudi u nekim zemljama mogla da se nađe i objedinjena vakcina protiv kovida-19 i sezonskog gripa.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će danas, u apsolutnim brojevima, broj novozaraženih od kovida-19 „biti katastrofalan“.

U Šumadijskom upravnom okrugu je za 24 sata registrovan rekordan broj novoinficiranih od početka pandemije – 878 , što je polovina od ukupnog broja testiranih.

Dužina trajanja obaveznog karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od kovida 19 skraćena je na pet dana, navedeno je u poslednjoj verziji Stručno metodološkog uputstva za sprečavanje i kontrolu unošenja kovida 19, koja je dostavljena zdravstvenim ustanovama.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku epidemiolog Mihajlo Luković ocenio je danas da bi se ovaj talas epidemije virusa korona mogao završiti do kraja januara ili u prvoj sedmici februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari