Nove dojave o bombama u školama, stari problemi: Država i dalje bez rešenja 1Foto: J. Č.

Bilo je pitanje trenutka kada će školama ponovo početi da stižu dojave o postavljenim bombama. Država, kako se ispostavilo, nije do sada našla način da tome stane na put, pa smo i jutros imali gotovo identičan scenario kao i tokom proleća prošle školske godine.

Imejl sa pretećom sadržinom jutros oko devet sati dobilo je 17 zemunskih i voždovačkih osmoletki, a anonimni pošiljalac, koji se predstavio kao član organizacije Devil Teror, poručio je da su bombe postavljene u školama i da će uskoro će biti aktivirane.

„Zahtevamo da priznamo Kosovo kao albansko i prebacimo 0,06 bitkiona u moj bitkoin novčanik bc1qczn8uzs88vxIntp2p5c2gxtrepjnhmymfOnukk ako postoji prevod, zaustavićemo teror. Slava Albaniji. alahu akbar“, glasi poruka koja je stigla na elektronske adrese zemunskih osmoletki.

Ispostavilo se da promena javnih elektronskih adresa, na čemu je svojevremeno insistiralo Ministarstvo prosvete, nije dala rezultate, jer je, kako svedoče direktori nekoliko škola, preteća poruka stigla upravo na nove adrese.

Naš list je u oktobru prošle godine preneo negodovanje pojedinih direktora koje je Ministarstvo „ribalo“ zbog toga što nisu poslušali njihov nalog i promenili elektronske adrese škola, jer su tada dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama stigle na imejl adrese koje su godinama koristili.

Pojedinim direktorima su odmah nakon toga iz Školske uprave Beograd tražili da se izjasne i obrazlože zašto nisu promenili elektronske adrese, kada su takav nalog dobili krajem jula.

– Nismo promenili jer je to adresa koju ima veliki broj naših spoljnih saradnika i jako je komplikovano da sve njih obaveštavamo o novoj adresi, a pritom nam nije objašnjeno šta će to promeniti. I novu adresu smo dužni da istaknemo na sajtu, tako da ne vidim na koji način će to sprečiti one koji šalju dojave da to ponovo ne urade – kazao je tada direktor jedne beogradske škole, koji je bio nezadovoljan jer je ispalo kao da su za dojave krivi rukovodioci obrazovnih ustanova koji nisu poslušali nalog Ministarstva.

Šta je bio cilj tog naloga, kada će i nove adrese biti dostupne na sajtovima obrazovnih ustanova i lako mogu da se zloupotrebe za slanje pretećih poruka, iz Ministarstva prosvete nisu tada odgovorili Danasu.

Stručnjaci koji se bave digitalnom bezbednošću tada su nam kazali da to ne može da bude rešenje problema sa pretnjama, što se i jutros pokazalo.

Naš list je takođe pisao da je od početka ove školske godine uvedena praksa da objekte obrazovnih ustanova više ne pregledaju kontradiverzione jedinice MUP-a Srbije, već policajci iz lokalnih policijskih stanica.

Time se vreme pregleda znatno skraćuje i omogućava da se đaci relativno brzo vrate na nastavu, umesto da se gubi čitav dan (pa i više, u slučajevima kada dojave dobije veliki broj škola), čekajući da malobrojne kontradiverzione ekipe obiđu sve obrazovne ustanove.

Kako sada izgledaju ti pregledi i kako je moguće da su „obični“ policajci obučeni za kontradiverzione preglede nadležni nikada nisu objasnili, pa se za sada samo pretpostavlja da temeljnog pregleda zapravo i nema, već se svi rukovode time da su dojave verovatno lažne.

Ipak, kada su lažne dojave bile gotovo svakodnevna pojava u Srbiji, stručnjaci za bezbednost su napominjali da se svaki poziv i poruka moraju ozbiljno shvatiti.

Zato ne čudi postupak jednog voždovačkog direktora koji je, kako smo saznali, jutros insistirao da školu pregleda kontradiverziona ekipa policije.

Utisak je da su direktori škola u nezavidnoj poziciji jer kako god da postupe, rizikuju da dobiju „packe“ iz resornog ministarstva. Tako su i danas pojedini morali da se pravdaju zašto su đake momentalno poslali kući, umesto da su ih držali u dvorištu dok policija ne završi svoj posao i potom vratili na nastavu.

Direktori su bili krivi i kada su prošle školske godine đake držali u dvorištima, pa su im roditelji spočitavali da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno i da se deca moraju skloniti na bezbednu udaljenost. Koja je tačno udaljenost direktorima nije rečeno, niti je u propisima postojao precizan plan kako se postupa u slučaju dojave o podmetnutim bombama. Direktori škola koje se nalaze neposredno uz prometne ulice i koje nemaju velika dvorišta objašnjavali su da je nemoguće da imaju „na oku“ sve đake, posebno mlađih razreda, ako ih nastavnici izvedu van školskog dvorišta, zbog čega je najracionalnija odluka bila da učenike pošalju kućama.

Zanimljivo je da Ministarstvo u svim saopštenjima ovim povodom napominje kako se nastava ipak održala, čime se stvara privid da se časovi ne gube.

I danas su poručili da je „u cilju bezbednosti učenika i zaposlenih nastava u prvoj smeni prekinuta do okončanja provere policije, nakon čega su u najvećem broju ovih škola deca vraćena na nastavu“.

Tokom prethodne školske godine čuli smo i da se u nekim ustanovama po dobijenim dojava ekspresno prelazilo na nastavu na daljinu, ali je više nego jasno da prave onlajn nastave nije bilo, već se sve svodilo da neki nastavnici pošalju deci poruku da urade domaći ili eventualni „okače“ prezentacije“ ako ih imaju iz vremena „kovid škole“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari