Novogodišnji "Žurnalac" 1

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i vodi novinarka Indira Hadžagić Duraković počela je u jesen 2010. godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministarstvo za kulturu.

Od tada pa do ove zime, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole, ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi upoznaju sa funkcionisanjem medija, razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, ali i sadržajima koje nude savremeni mediji. Zahvaljujući razumevanju i podršci Biblioteke „Vuk Karadžić“ koja je ovu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada „žurnalci“ obeležavaju sedam godina ove škole novinarstva kroz tekstove koji su objavljeni u novogodišnjem broju „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje predstavljaju sublimat rada.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i izražava zadovoljstvo što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije. „Kao i prethodnih godina vladalo je veliko interesovanje mladih za sticanje i razvijanje znanja o novinarstvu. Kao rezultat rada izašla su tokom 2017. godine dva broja „Žurnalca“ koji sadrže veoma ozbiljne tekstove, iskazuju želje, ali često daju i kritički osvrt na stvarnost koja je viđena dečjim okom veoma realno. „Žurnalac“ je postao omiljen ne samo među decom, čitaju ga i u Biblioteci, već i među njihovim nastavnicima i roditeljima. Uprkos skromnom budžetu, Biblioteka je i ove godine izdvojila sredstva za štampanje dva broja ove dečje novine“, kaže direktorica Biblioteke.

Do sada je u „Žurnalcu“ objavljeno više od 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina. Obeležavajući mali jubilej kada je u aprilu izašao dvadeseti broj, „žurnalci“ su, prateći projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz svog ugla naslikali stihovima i pričama reku Lim, što je poseban dodatak, te je jubilarni broj imao i uvećan broj strana. Tako su se stihovi i beleške malih novinara posvećeni Limu našli u knjizi „Limske pesničke luke“ koju je Biblioteke štampala u okviru realizacije svog projekta prekogranične saradnje sa Crnom Gorom „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“, jedinog projekta iz oblasti kulture za koji su odobrena sredstva.

„Prijepolje iz dečjeg ugla“

Kada je u okviru Zbornika „Vukove zadužbine“ prvi put 2012. godine štampana kao posebna knjiga „Danica za mlade“ sa ciljem afirmacije stvaralaštva za decu kroz izbor najboljih priča i pesama i svih vrsta publikacija namenjenih deci, među najreprezentativnijim izdanjima predstavljen je i „Žurnalac“ iz Prijepolja. Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović, najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari