"O Bujoševiću će odlučiti 'okupacioni' upravnik Srbije": Ne stišava se bura oko navodnih finansijskih malverzacija na RTS 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Ne stišava se medijska prašina oko navodnih finansijskih malverzacija na RTS-u zbog kojih je predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček podneo krivične prijave protiv generalnog direktora Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Slučaj je sada u rukama policije i tužilaštva, a sagovornici Danasa smatraju da je politički trenutak presudan kada je reč o trenutku kada je čitava afera pokrenuta.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, ističe za Danas poslovanje javnog servisa, utoliko pre što se najvećim delom finansira novcem građana, mora biti transparentno, potpuno u skladu sa zakonom, i da nadležne institucije imaju obavezu da sve to proveravaju, da preduzimaju odgovarajuće mere i o svemu obaveštavaju javnost.

– Očekujem da će tako biti i u ovom slučaju. Međutim, javni servis je, srpska politička praksa to redovno pokazuje, uvek bio važan politički plen koji nijednu vlast nije ostavljao ravnodušnom. Ima osnova da verujem da je to i sada slučaj i da sva aktuelna dešavanja imaju političku pozadinu čiji je cilj da se na RTS dovede ekipa koja će biti „pravovernija“ od aktuelne – smatra Ćirić.

To se, prema njegovim rečima, kod nas najefikasnije radi “sredstvom zvanim afera”.

– Ne sme se zanemariti ni trenutak kada se sve ovo dešava. Srbija se bliži nekim prelomnim tačkama i nije svejedno ko će u takvim trenucima biti na čelu javnog servisa. Novinare o svemu ovome, naravno, niko ništa neće pitati. Ali mi kao udruženje nećemo prestati da ponavljamo da istina, javni interes i novinarski standardi, uvek moraju biti iznad svake politike – naglašava Ćirić.

Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku veruje da su mnogi od nadležnih znali šta se u RTS-u dešavalo, ali se to guralo pod tepih jer je Javni servis “besprekorno vršio svoju funkciju u okviru propagandnog servisa vladajućeg režima”.

– Da sam izabran u tamošnji Upravni odbor, to bi bilo poznato još pre nekoliko meseci, ali “nepristrasni” Savet REM-a je bio protiv. Sada će “nepristrasna” policija da obavesti “nepristrasno” tužilaštvo šta je tamo našla, pa ćemo imati “nepristrasno” suđenje. S obzirom na to da je Srbija pod okupacijom, videćemo šta je okupacioni upravnik na mestu predsednika Srbije odlučio o funkciji gospodina Bujoševića – navodi Prvanović.

On dodaje da kako nam predstoji turbulentan period, sasvim je moguće da umesto njega bude doveden neko ko bi pasivnu propagandu RTS-a unapredio do aktivne ili čak agresivne, “a za to je gospođa Zekić idealna”.

Podsetimo, predsednik UO RTS Branislav Klanšček podneo je krivičnu prijavu protiv direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević.

Krivična prijava podneta protiv Bujoševića i drugih zbog različitih finansijskih mahinacija podneta je Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, ali je ustupljena Višem javnom tužilaštvu.

Otkako su objavljeni podaci u kojima se rukovodstvo RTS-a optužuje za navodne finansijske malverzacije, a policija češlja poslovanje Javnog servisa, istovremeno su se pojavile informacije u novinarskim krugovima da se generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću sprema otkaz, kao i spekulacije ko bi mogao da ga zameni.

Dragan Bujošević nije odgovorio na upit Danasa u vezi sa ovim tvrdnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari