Odgovor o Vučićevom pismu penzionerima zaglavljen u PIO Fondu: Milan Marinović i dalje čeka 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izjavio je za Danas da i dalje čeka odgovor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u vezi pisma koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao u oktobru ove godine na adresu 1,7 miliona penzionera.

Kako je Marinović objasnio, upit je poslat samo PIO Fondu, a za slanje upita Srpskoj naprednoj stranci (SNS), koja je za tu uslugu Pošti Srbije platila 39 miliona dinara i Predsedništvu i dalje nema razloga.

– U zavisnosti od odgovora PIO Fonda biće pokrenut inspekcijski nadzor i biti kontaktirana SNS i Predsedništvo, naglasio je Marinović.

Prema njegovim rečima, sumnja se da su zloupotrebljeni podaci o adresama penzionera koje poseduje PIO fond, a ne da ih imaju SNS ili Predsedništvo.

Vučić je u pismu penzionerima najavio povećanje penzija, 20.000 dinara pomoći u decembru i zahvalio penzionerima što su verovali u Srbiju.

Stručna javnost je osudila Vučićevo pismo penzionerima, ocenjujući ga kao nedozvoljeno i nezakonito, ali i kao zloupotrebu službenog položaja predsednika Srbije u svrhu predizborne kampanje, pošto je na taj način Vučić sa mesta predsednika Srbije prekršio zakon koji zabranjuje funkcionersku kampanju.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, objasnio je da se prethodnih godina broj poslatih pisama podudarao sa brojem penzionera u Srbiji. Šabić je tada podneo krivičnu prijavu Povereniku, ali kako kaže, ni danas ne zna njenu sudbinu.

Prema Šabićevim rečima, poverenik Marinović mora da kontaktira SNS zato što su i oni koji pre nisu bili penzioneri, a sada jesu, dobili Vučićevo pismo.

– Glavno pitanje je odakle SNS-u ažurirana baza podataka sa adresama penzionera, ako ne iz PIO fonda, rekao je Šabić.

„Danas“ je u novembru pisao PIO Fondu u vezi sa potencijalnom zloupotrebom ličnih podataka penzionera, ali smo od njih dobili odgovor da je “već prošao rok kada je trebalo da se napiše tekst“ i da se izvinjavaju zbog kašnjenja.

Odgovor od PIO Fonda nismo dobili ni nakon što je to od njih ponovo zatraženo to isto. Odgovora nije bilo ni od Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari