Oglasilo se Ministarstvo prosvete povodom "izgubljenog" zahteva za izbor člana u komisiju za doktorat Jelene Trivan 1foto Antonio Ahel/ATAImages

„Praktično je nemoguće da se papir upućen nekom državnom organu izgubi, a da prethodno bude zaveden na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa“, tvrdi izvor Danasa sa dugogodišnjim stažom u državnoj upravi.

A to se ipak dogodilo sa dopisom Filološkog fakulteta koji je tražio od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) da imenuje jednog člana u stručnu komisiju za preispitivanje doktorata Jelene Trivan, aktuelne direktorke kompanije „Telekom Srpska“.

Posle više pokušaja da saznamo gde je ovaj dopis završio, budući da smo od NSVO sredinom septembra dobili odgovor da do njih nije stigao, konačno se oglasilo Ministarstvo prosvete.

Ali tek pošto smo im pitanje uputili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao što nam je i NSVO odgovorio kada smo se pozvali na ovaj propis. Prethodne mejlove upućene na zvanične adrese su ignorisali.

„U dokumentaciji Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koju Ministarstvo čuva i obrađuje, ne nalazi se dopis Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu broj 2410/3 od 14. jula 2022. godine kojim se traži imenovanje „još jednog člana komisije“, niti je tim povodom otvoren predmet za postupanje“, piše u odgovoru Ministarstva prosvete našoj redakciji koji je potpisala ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Međutim, Danas od Ministarstva nije tražio da proveri bazu NSVO, jer smo od Saveta prethodno obavešteni da zahtev Filološkog nisu dobili, već smo i Ministarstvo i Upravu za zajedničke poslove još sredinom septembra pitali da li je i ako jeste – kada, ovaj dopis sa pisarnice prosleđen Ministarstvu prosvete i šta se dalje dogodilo, odnosno zbog čega Ministarstvo zahtev nije dalje uputilo Nacionalnom savetu.

Na ovo pitanje iz Ministarstva nisu odgovorili, već su naveli još da „Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, između ostalih, obavlja i administrativno-tehničke poslove prijema, evidentiranja i otpremanja pošte, vođenja arhivskih poslova i drugih tehničkih i administrativnih poslova u vezi sa kancelarijskim poslovanjem za potrebe Vlade, ministarstava, posebnih organizacija i drugih državnih organa, u skladu sa zakonom“.

Iz Ministarstva su nas obavestili da će se „obratiti Filološkom fakultetu sa molbom da ponovo dostavi predmetni zahtev, ako i dalje postoji potreba za takvim postupanjem Nacionalnog saveta“.

Da potreba postoji više je nego jasno budući da Filološki fakultet godinu i po dana pokušava da oformi stručnu komisiju koja bi preispitala da li se Jelena Trivan neakademski ponašala pri izradi svoje doktorske disertacije.

Takvu sumnju je iznela grupa univerzitetskih profesora koja se ovim povodom obratila fakultetu na kojem je Trivan doktorirala još 2013.

Redakcija Danasa je nedavno obavestila Filološki fakultet o odgovoru NSVO i činjenici da do njih od 14. jula prošle godine do danas nije stigao zahtev za imenovanje člana u stručnu komisiju i upitali smo ih da li će ponovo poslati dopis Savetu.

Fakultet je juče to i uradio i ponovo zaveo dopis na pisarnici Uprave za zajedničke poslove, o čemu je Danas pisao.

U celoj priči je zanimljivo i to što je u istom danu kada je pre više od godinu dana na pisarnici Uprave za zajedničke poslove primljen i zaveden prvi zahtev Fakulteta, isti takav zahtev je predat i zaveden na Univerzitetu u Beogradu, jer je i odgovarajuće univerzitetsko veće trebalo da izabere jednog člana u stručnu komisiju. Taj zahtev je stigao do Veća grupacija društveno-humanističkih nauka, koje je svoj posao uradilo u februaru ove godine.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje nije organ Ministarstva prosvete, već nezavisno telo koje bira Narodna skupština, te je utoliko neobično da Ministarstvo „čuva i obrađuje“ njegovu dokumentaciju.

U ranijim sazivima Saveta dok je generalni sekretar bio profesor Miodrag Popović redakcija Danasa je nesmetano komunicirala i sa njim i sa drugim članovima ovog tela, bez podsećanja da su državni organi po zakonu dužni da odgovaraju na pitanja od interesa za javnost.

A pitanje koje smo im mnogo puta postavili se ticalo iste teme – kada će imenovati člana u stručnu komisiju za ispitivanje navoda o plagijatu, samo što se tada radilo o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu ne definiše rok u kojem NSVO treba da izabere člana u stručnu komisiju.

Podsetimo da je članica NSVO Aleksandra Vraneš, nekadašnja dekanka Filološkog fakulteta koja je bila mentorka Jelene Trivan tokom izrade doktorata.

Vraneš je za člana u NVSO izabrana na predlog Ministarstva prosvete dok su u njegovom sastavu bili i nauka i tehnološki razvoj.

Na pitanje kako gleda na to, Vraneš je ranije za CINS kazala da se u svim telima u kojima je ona ili neko drugi član vodi računa o sukobu interesa „tako da o tome zaista ne treba da brinemo”.

Na pitanje da li će se izuzeti od odlučivanja o tome ko će biti član stručne komisije za preispitivanje doktorata Jelene Trivan, Vraneš je odgovarila potvrdno:

„Onako kako po zakonu pripada, naravno. Sve se radi po zakonu”, rekla je ona za CINS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari