Podignuta nova optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lica sa inicijalima M.M, koji se dovodi u vezu sa slučajem ubistva srpskog opozicionog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

Kako se navodi na sajtu slobodnaevropa.org, M.M. je uhapšen oktobra 2022. godine pod sumnjom da je bio član „organizovane kriminalne grupe“, koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je optužnica podignuta zbog sumnje da je počinio krivična dela: „Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe“, „Ometanje službenog postupka“, „Zastrašivanje“ i „falsifikovanje dokumenata“.

„Okrivljeni je, kao deo grupe, posle ubistva (Olivera Ivanovića) preduzimao radnje, ometao krivični postupak i nakon istrage koristio falsifikovana dokumenta i pretio službenim licima, koji su protiv njega razvijali krivični postupak“, navodi se u saopštenju.
U slučaju Olivera Ivanovića se već vodi postupak a optuženi su Nedeljko Spasojević (policijski službenik), Marko Rošić (građanin Severne Mitrovice), Silvana Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića), Dragiša Marković (policijski službenik), Žarko Jovanović (policijski službenik) i Radeta Basara (policijski službenik).

U vezu sa ubistvom se dovode i Željko Bojić (šef operative Policije Kosova za region sever), Milan Radoičić (potpredsednik Srpske liste) i Zvonko Veselinović (biznismen). Protiv njih nije podignuta optužnica jer su bili u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao „vođe kriminalne grupe“, koja je planirala ubistvo političara Olivera Ivanovića. Međutim, za Milanom Radoičićem je marta 2021. godine povučen nalog za hapšenje bez ikakvog objašnjenja.

Specijalno tužilaštvo Kosova je do sada podiglo tri optužnice, ali suštinskih izmena u njima nije bilo, odnosno pominju se samo ljudi koji su „svesno i namerno pomagali kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića“, ali ne počinitelj ubistva ili nalogodavac.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Na jednom od poslednjih ročišta 15. decembra ove godine, puštani su snimci sa nadzornih kamera iz perioda kada je Ivanović ubijen. Kako se moglo videti, te kamere su bile isključene od 4. januara a uključene desetak minuta nakon ubistva Ivanovića.

Oliver Ivanović je bio nosilac liste „Sloboda demokratija pravda – Oliver Ivanović“ na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari